Evenimentul Zilei > Justitie > Fost oficial din GUVERN, extrădat din SUA. Românul TRAFICANT de ARME, școlit la Academia SRI
Fost oficial din GUVERN, extrădat din SUA. Românul TRAFICANT de ARME, școlit la Academia SRI

Fost oficial din GUVERN, extrădat din SUA. Românul TRAFICANT de ARME, școlit la Academia SRI

Un fost oficial în Guvern, în timpul mandatului lui Emil Boc, a fost extrădat de autoritățile din SUA, țară în care a fost condamnat pentru trafic de arme. Cristian Vintilă a avut o accesnsiune fulminantă după ce a absolvit Acafemia Națională de Informații a SRI și fusese numit director la Rezervele Statului. A fost prins, în 2014, în timp ce încerca să vândă armament de 14 milioane de dolari rebelilor din Columbia.

Cristian Vintilă, în vârstă de 47 de ani, care a fost, în perioada 2009-2012, director general al Direcției Rezervelor Statului şi inspector la Direcţia de Control Armament, a fost expulzat din SUA. Agenţia pentru Imigraţie şi Vămi din Statele Unite (Immigration and Customs Enforcement, ICE) au anunțat, joi, că l-au trimis în țară, marți, pe românul condamnat la patru ani de închisoare pentru că ar fi acordat sprijin material Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), transmite EFE, cittă de agerpres.ro.

ICE precizează, citând documentele instanței, că Vintilă a oferit FARC arme şi servicii financiare „care ar fi fost folosite pentru a ucide cetăţeni americani”.

Fostul oficial al Guvernului Boc a fost arestat, în decembrie 2014, de poliţia din Muntenegru pentru că ar fi conspirat cu doi foşti oficiali europeni pentru a vinde arme în valoare de 15 milioane de dolari unor agenţi sub acoperire de la agenţia americană de combatere a traficului de droguri DEA (Drug Enforcement Administration), care pretindeau a fi rebeli columbieni.

Cristian Vintilă a fost arestat alături de Virgil Flaviu Georgescu, fost consultant pe probleme de securitate în România, înainte de a deveni cetăţean American și de un fost parlamentar italian, Massimo Romagnoli.

„Inculpaţii Vintilă Cristian, Georgescu Virgil, Masimmo Romagnoli şi alte persoane încă neidenficate, au sprijinit organizaţia teroristă FARC cu servicii, consultanţă şi resurse, constând în: servicii financiare, consultanţă de specialitate, documente false şi arme. Inculpaţii aveau cunoştiinţă că FARC este o organizaţie angajată în acţiuni de terorism”, au scris procurorii în actul cu care au obţinut arestarea românilor şi a italianului.

Virgil Flaviu Georgescu a fost condamnat de un tribunal federal din Manhattan la 10 ani de închisoare pentru conspiraţie în vederea vânzării de arme către gherilele columbiene FARC.

După ce a fost inculpat de o instanţă din Districtul de Sud din New York, Cristian Vintilă a fost transferat autorităţilor federale americane şi condamnat în februarie anul trecut pentru conspiraţie pentru a ucide funcţionari şi angajaţi ai Statelor Unite, în plus faţă de sprijinirea unei organizaţii teroriste străine.

Autorităţile din Muntenegru şi agenţia americană de combatere a traficului de droguri DEA (Drug Enforcement Administration) au colaborat cu Poliţia Română la investigarea inculpatului, care a pledat vinovat la aceste acuzaţii.

În luna iunie, el a trecut în custodia ICE, care, în colaborare cu oficiul de detenţie şi deportare ERO (Enforcement and Removal Operations), l-a îmbarcat într-un zbor comercial spre Bucureşti, unde a fost plasat în custodia poliţiei române.

În legătură cu acest caz, directorul care ăspunde de ERO în New York, Thomas Decker, a subliniat că una dintre priorităţile autorităţilor americane de imigrare este de a trimite persoane precum Vintilă în ţările lor de origine „odată ce s-au confruntat cu justiţia şi şi-au ispăşit pedeapsa în închisoare pentru crimele lor”.

Cristian Vintilă a avut o ascensiune fulminantă în planul demnităților publice, imediat după ce a absolvit Academia Națională de Informații aparținând SRI. A ajuns director general al Direcției Rezervelor Statului, fiind numit în această funcție de fostl premier Emil Boc.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: