Fost ministru de externe român: „Iranul este obligat să redevină imperiu!”

Fost ministru de externe român: „Iranul este obligat să redevină imperiu!”

Până acum, România nu a avut nicio poziție oficială cu privire la tensionarea situației din Orientul Mijlociu, în urma lichidării printr-un raid aerian american a generalului iranian Qassem Soleimani. Într-o timidă postare pe Twitter, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat ca „România este profund îngrijorată de evoluţiile recente...”, restul nici nu mai contează. În lipsa reacțiilor oficiale, cu atât mai importante și mai de semnalat devin punctele de vedere ale personalităților care au ceva de spus.

Fostul ministru de externe explică în același context și care este marea constrângere care obligă Iranul la abordări și atitudini lipsite de echivoc: „Sfidarea iraniană nu stă nici în programul nuclear al Iranului nici în amenințările sale la adresa Israelului, ci în neo-imperialismul persan de expresie șiită, fie el “ofensiv” sau “defensiv”.  Iranul șiit, fiind înconjurat de inamici ereditari întrucât au o identitate culturală diferită, este obligat să redevină imperiu și în baza acestui imperialism să domine Orientul Mijlociu, întrucât asta este singura sa posibilitate de a se apăra și a supraviețui. Cu alte cuvinte imperialismul este impus nu de dorința de dominare, ci de nevoia supraviețuirii. Ori imperiu ori nimic!”

Șirul observațiilor făcute de Adrian Severin nu ocolește anticiparea probabilă a proporțiilor reacției iraniene: „În ciuda a ceea ce se crede, ayatolahii acționează lent, calm, măsurat și strategic. Vor reacționa, căci nu pot să nu o facă, dar nu excesiv. Pe de altă parte, chiar și în Iran sunt unii care se bucură de dispariția unui om care acumulase o putere de o magnitudine înspăimântătoare. Probabil că pentru mulți lideri iranieni Soleimani valorează mai mult mort decât viu. Martiriul lui poate coagula națiunea, în timp ce radicalismul său o putea diviza.”

Reiau penultima mențiune din spusele lui Adrian Severin, aceea că pentru mulți lideri iranieni probabil că generalul Soleimani valorează mai mult mort decât viu, ca o confirmare a temeiniciei curiozității pe care o simt față de acest caz: aceea de a afla care este de fapt adevăratul motiv pentru care Ambasada SUA a fost atacată. Cumva, ca să existe un motiv aparent solid pentru eliminarea generalului iranian, altul decât cel real?

Ne puteți urmări și pe Google News