Fost lider în Pentagon, despre rolul crucial jucat de Republica Moldova. Scenariul în care Ucraina pierde războiul

Sursa foto: army.md

Cu o poziție geostrategică extrem de importantă, mai ales în această perioadă, Republica Moldova poate juca un rol crucial. Spune un fost lider al Pentagonului. Care a prezentat scenariul în care Ucraina este învinsă în război de Rusia.

Stephen Brian, cel care a ocupat funcția de secretar adjunct al Apărării SUA, a scris un articol pentru publicația Asia Times. În care a vorbit despre mai multe scenarii legate de războiul din Ucraina.

Rolul pe care l-ar juca Republica Moldova, dacă Ucraina este învinsă de Rusia

După cum a avertizat americanul, cel mai rău scenariu ar arăta astfel. Teritoriile Ucrainei ar putea fi împărțite între Polonia și Rusia, cu păstrarea în centru a unui mic stat tampon. Care va fi condus, conform unor supoziții, de un regim subordonat Moscovei, ceea ce va face extrem de vulnerabilă poziția țărilor NATO.

În acest caz, Republica Moldova capătă automat o însemnătate strategică deosebită. Brian analizează soarta acestui stat prin prisma unui oarecare „Plan B”, conform căruia teritoriul republicii poate fi folosit drept avanpost pentru o posibilă presiune asupra Odessei și Crimeii. Punerea în practică a unei astfel de inițiative presupune însă și o serie de dificultăți.

Sursa foto: Dreamstime.com

Fostul oficial de la Pentagon descrie situația politică din Basarabia ca fiind „instabilă”. În opinia lui, Rusia încă mai are o influență considerabilă în această țară și, cu o intensificare adecvată a eforturilor Moscovei, „fracțiunea pro-europeană locală poate avea un viitor incert”. Pentru a preveni acest rezultat, Brian propune trimiterea de trupe UE în Moldova pentru a asigura securitatea actualului guvern.

De asemenea, tot în cadrul articolului respectiv, Stephen Brian mai spune că un astfel de pas va fi foarte periculos. Pentru că este capabil să provoace un „conflict intern sângeros”. Interesant este că în ultima perioadă legăturile Chișinăului cu NATO și UE au atins un nou nivel, inclusiv în chestiuni de integrare militară între Moldova și țările participante la Alianța Nord-Atlantică, conform flux24.ro.