Fost director SIS, despre cazul de trădare de patrie în Parlamentul de la Chișinău: Ion Creangă nu va scăpa basma curată

Valentin Dediu/Sursa foto: timpul.md

Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, nu va scăpa basma curată. Acest fapt pentru că legislația a fost modificată, iar cazul a fost bine documentat. Opinia aparține fostului director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu.

„SIS până dăunăzi a fost cu mâinile legate. Practic nu putea documenta activitatea spionilor și trădătorilor de patrie. Nu puteau efectua nici urmărire vizuală, nici de altă natură, nici operativ-tehnice până nu era pornit dosar penal. Acesta trebuia să fie inițiat în baza unor documente și a unor activități documentate. Aici cercul se încheia”, a declarat fostul director SIS, Valentin Dediu, citat de tv8.md.

Nu are șanse să scape basma curată

După modificarea legislației, persoanele care trec de partea inamicului pe timp de război, spionează, sau divulgă un secret de stat, pot fi cercetate penal și riscă până la 20 de ani de pușcărie. Totodată, acestea nu vor putea ocupa funcții publice între 10 și 15 ani.

În acest context, potrivit lui Dediu, Ion Creangă nu are șanse să scape basma curată, cum s-a întâmplat în cazul altor funcționari și deputați bănuiți de trădare de patrie.

Ion Creangă/Sursa foto: parlament.md

„Activitatea lui Creangă după cum înțeleg a fost documentată de la A la Z. Deținea informații destul de concrete. El avea sarcini concrete și știa bine cu cine se întâlnește. Chiar din filmulețul care a fost postat pe rețelele de socializare de SIS se vede foarte bine că ei preiau măsuri de conspirație înainte de a se întâlni”, a spus Valentin Dediu.

Ce învinuiri i se aduc lui Ion Creangă

Șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, și un polițist de frontieră au fost reținuți miercuri pentru 72 de ore. Acțiunile s-au manifestat în comunicarea celor doi cu un angajat al ambasadei Rusiei de la Chișinău.

Sursa foto: GoogleMaps

Reținerea a avut loc după ce ofițerii SIS împreună cu procurorii au descins în dimineața zilei de miercuri la Parlament.

„Faptele au avut loc începând cu anul 2023. Astfel, unul dintre cei doi funcționari este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, a anunțat Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Celălalt funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. „Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor naționale”, a precizat PCCOCS.

Investigațiile pe caz continuă.

A fost suspendat din funcție

Șeful Direcției  generale juridice a Parlamentului, Ion Creangă, a fost suspendat din funcție pe durata desfășurării investigațiilor ce vizează cauza penală. Totodată, conducerea Parlamentului, de comun cu Secretariatul, a anunțat că acordă tot suportul necesar organelor de drept în și elucidarea cazului.

De asemenea, după evenimentele de miercuri, un angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat drept persoană  indezirabilă pe teritoriul R. Moldova. O notă informativă în acest sens i-a fost înmânată joi ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.