Boris Bondarev, care a activat ca diplomat rus timp de 20 de ani, l-a criticat aspru pe președintele rus, Vladimir Putin și a precizat că nimeni nu are curajul să-l înfrunte. Acesta se ascunde de luni întregi de liderul de la Kremlin.
Boris Bondarev, care a activat ca diplomat rus timp de 20 de ani, stă într-un loc ascuns, nedezvăluit, din motive de securitate. Fostul oficial de la Moscova a declarat că „acest război (din Ucraina) este cea mai gravă crimă comisă de președintele Putin împotriva Rusiei”. El a demisionat în iunie din Ministerul de Externe și a spus adevărul despre liderul de la Kremlin.
Bondarev a declarat că „pe 24 februarie anul acesta mi-am dat seama că, de când țara mea a invadat Ucraina, vecinul nostru, nu vreau să mai fiu asociat cu guvernul rus sau cu politicile ruse”. El a mai precizat că Putin nu știe în ce s-a băgat. „Cred că acest război este cea mai gravă crimă comisă de președintele Putin împotriva Rusiei, a poporului rus și a perspectivelor de viitor pentru țara mea”.
Putin îi spală pe creier pe ruși
Acesta a mărturisit că diplomații din Rusia sunt spălați pe creier de Vladimir Putin. „Mulți diplomați ruși încă mai cred orbește, în orice le-ar spune președintele Putin sau ministrul Lavrov sau orice alți înalți oficiali. Este destul de regretabil”.Bondarev spune că informațiile care ajung la liderii de la Moscova nu sunt cele adevărate. „Toți factorii de decizie au doar acea informație care le este raportată.
Și această informație este destul de diferită de ceea ce se întâmplă în realitate, pentru că nimeni nu vrea să îi nemulțumească. Toată lumea vrea să spună ceva plăcut, ceva drăguț, chiar dacă nu corespunde realității, doar pentru a se face mai siguri și pentru a ajuta perspective mai bune de carieră. Nimeni nu îndrăznește acum să spună că conducerea greșește cu ceva”.
Oficialul a lăsat de înțeleg că liderul de la Kremlin este în stare să folosească arma nucleară pentru a arăta cine deține puterea.
„Cred că ar putea fi o campanie de dezinformare pentru a deraia încrederea dintre Ucraina și partenerii occidentali.Și, de asemenea, nu putem exclude că acesta este un fel de muncă pregătitoare pentru a justifica eventuala utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă. Dar aș vrea să cred că nu suntem încă în acel moment”, a spus fostul diplomat la PBS.