Scopul principal al lui Putin în stadiul actual al conflictului din Ucraina este de a-l angaja pe preşedintele american Barack Obama şi de a-l “forţa” la o “tranzacţie majoră” privind împărţirea sferelor de influenţă, aşa cum au făcut-o la timpul lor Stalin, Roosevelt şi Churchill, apreciază economistul Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin (2000-2005).
În prezent, Ilarionov este cercetător la Institutul Cato din Washington.
“De fapt, tocmai asta şi vrea Putin!”, a spus Andrei Ilarionov, întrebat în cadrul unei dezbateri dacă SUA ar trebui să se implice direct în soluţionarea conflictului din Ucraina. “El spune mereu că nu este corect că America nu participă (la rezolvarea situaţiei din Ucraina). Mai mult, prin gura lui Putin preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko subliniază cât de necesară este implicarea SUA în situaţia din Ucraina”, a afirmă expertul rus.
Semnale în acest sens sunt peste tot, a subliniat el, adăugând că până şi “şi la recenta manifestaţie de la Moscova, ocazionată de împlinirea unui an de la anexarea Crimeii, oamenii purtau portrete cu Stalin, Roosevelt şi Churchill, având mesajul “Obama, ei erau mai deştepţi!” “
În opinia sa, Moscova dă permanent de înţeles că o repetare a “Marii Înţelegeri” între liderii Rusiei şi SUA nu doar că este posibilă, dar ea chiar trebuie să aibă loc.
Acesta ar fi şi mesajul principal al preşedintelui Vladimir Putin, în opinia lui Andrei Ilarionov: “Asta e ceea ce vrea el; da, haideţi să ne punem de acord, într-un final vom rezolva noi toate problemele”.
În acest sens, după cum subliniază fostul consilier prezidenţial, liderul de la Kremlin se vede nevoit “să atragă constant atenţia asupra sa şi să trimită semnale că nu are mai puţine resurse, iar dacă chiar are şi mai puţine, atunci le foloseşte mai eficient şi este gata să provoace şi mai multă indignare decât oricare altul”.