Evenimentul Zilei > Actualitate > Forțe NATO la ZIUA MARINEI ROMÂNE. Spectacol cu nave militare străine și aeronave Eurofighter Typhoon și P8 Poseidon
Forțe NATO la ZIUA MARINEI ROMÂNE. Spectacol cu nave militare străine și aeronave Eurofighter Typhoon și P8 Poseidon

Forțe NATO la ZIUA MARINEI ROMÂNE. Spectacol cu nave militare străine și aeronave Eurofighter Typhoon și P8 Poseidon

Peste 3000 de militari ai Forțelor Navale Române, dar și ai forțelor NATO participă cu zeci de nave și aeronave la cel mai mare spectacol naval pregătit pentru 15 august, de Ziua Marinei Române. Grandiosul spectacol de pe mare, uscat și din cer va fi urmărit, de pe faleza Cazinoului din Constanța, de cel puțin 10.000 de persoane, de președintele Klaus Iohannis, minisitrul Apărării Mihai Fifor și alți oficiali.

Pe faleza Cazinoului din Constanța, în fața Comandamentului Flotei, marinarii militari au făcut repetiția generală pentru Ziua Marinei când va avea loc cel mai mare spectacol naval organizat de Forțele Navale Române.  “Este, de fapt, un exercițiu care se desfășoară pe mare și pe uscat, se numește FNR 18 și, în 15 august, vrem să fie prezentat impecabil”, a declarat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, colonel Corneliu Pavel.

Ca o premieră, la această ediție, în dispozitivul fix de pe mare, pe lângă navele militare românești vor fi și nave militare străine, iar la parada navală va defila și un velier al Forțelor Navale Italiene. O altă premieră introdusă în seria evenimentelor din acest an este faptul că Garda de Onoare a Forțelor Navale va defila, în încheierea spectacolului de Ziua Marinei, împreună cu militari din Forțele Navale dar și cu militari din Italia, Ucraina, Marea Britanie și SUA.

Sunt mai multe surprize pregătite pentru public. De pe o navă cu care va veni dinspre mare, Zeul Neptun va da binecuvântarea tradițională pentru începerea amplelor manifestări, iar în timpul acostării va avea loc un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi. Spectacolul naval, observat de pe faleză, va prezenta mai multe secvențe de luptă împotriva unor amenințări pe pe mare, cum ar fi lupta împotriva aviației inamice, anihiliarea unui submarin inamic, cercetare și salvarea naufragiaților.

“Vom avea, de exemplu, secvențe de inserție spectaculoasă a scafandrilor de la Forțele pentru Operații Speciale, o inserție aeriană în teritoriul inamic, care va fi mare. Avem o secvență asigurată de infanteriștii marini, un desant maritim pe faleza din Constanța”, potrivit colonelului Corneliu Pavel. Și, la fel ca anul trecut, remorcherele Vânjosul, Vârtosul, Viteazul și Voinicul, “vor valsa” în sincron, venind spre țărm.

Exercițiul naval FNR 18 se încheie cu o paradă a navelor, în timp ce 15 aeronave militare, Mig 21 LanceR, F16, Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice, elicoptere Puma Naval dar și un avion P8, de recunoaștere, al Marinei americane, vor survola cerul de deasupra falezei Cazinoului din Constanța. Urmează jocurile tradiționale marinărești organizate în portul Tomis, unde și Sindicatul Liber al Navigatorilor organizează concursurile pentru marinarii civili. De la  20,30 Fanfara militară a Marinei Române va concerta pe faleza Cazinoului după care, împreună cu marinarii militari, se vor retrage cu torțe. 

La fel ca în fiecare an, încă din 1902 de când se sărbătorește Ziua Marinei Române, Forțele Navale au invitat toate autoritățile centrale și locale. Politicieni, miniștri, militari, activi și în rezervă, reprezentanți ai tuturor categoriilor de forțe. Pentru festivitățile de Ziua Marinei, primăria Constanța a impus restricții de circulație în zona peninsulară a orașului, recomandând transportul în comun.