Evenimentul Zilei > Actualitate > Forțe NATO, la festivitățile militare de Ziua Marinei, la Constanța
Forțe NATO, la festivitățile militare de Ziua Marinei, la Constanța

Forțe NATO, la festivitățile militare de Ziua Marinei, la Constanța

Peste 3000 de militari ai Forțelor Navale Române, dar și importante forțe NATO vor participa, cu zeci de nave și aeronave, la festivitătile de Ziua Marinei, de la Constanta. Grandiosul spectacol naval fi urmărit, de pe faleza Cazinoului, de cel puțin 10.000 de turiști și localnici, de președintele Klaus Iohannis, de conducerea Armatei Române, membri au guvernului, politicieni și autorități ocale.

Repetiția generală pentru Ziua Marinei s-a desfășurat, astăzi, pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei Navale, urmăndu-se exact scenariul programat pentru 15 august. Marinarii s-au antrenat, atât pe faleza Cazinoului cât și în largul mării, pe navele Marinei Militare Române. Toate secvențele de luptă s-au desfășurat ca la carte. Potrivit colonelului Corneliu Pavel, de la Forțele Navale Române, spectacolul naval propriu zis va începe după apariția „zeului mărilor” și a nimfelor sale.

Vor fi mai multe surprize la această ediție. “Vom avea secvențe noi de luptă împotriva diferitelor amenințări din cele trei medii, aerian, subacvatic sau la suprafața apelor. Un alt element de noutate este participarea navelor străine, între care o navă din Ucraina și una din SUA”, a declarat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, Corneliu Pavel.

 

El face face referire la temutul distrugător american „USS Porter”, care a ancorat, astăzi, în portul Constanța, trimis în misiune în Marea Neagră pentru asigurarea „stabilității regionale”. În 15 august însă USS Porter va defila pe mare, alături de celelalte nave militare. “Avem și militari din SUA, Ucraina și din Italia, în Garda de Onoare, care vor defila pe Faleza din Constanța. În aer avem foarte multe aeronave. Mai exact, cerul va fi survolat de elicopterele Puma Naval și aeronavele Mig 21 LanceR, F16, ale părții române, dar și de aeronave ale partenerilor italieni și americani, Eurofighter și P8 Poseidon”, potrivit lui Corneliu Pavel.

 

Spectacolul naval, observat de pe faleză, va prezenta mai multe secvențe de luptă împotriva unor amenințări pe mare, cu scafandri, cu parașutiști, naufragiți salvati, infanteriști care vor contraataca de pe uscat. Au fost pregătite și jocuri marinărești, iar în portul Tomis Sindicatul Liber al Navigatorilor va organiza, după amiază, concursurile pentru marinarii civili. Spre seară, fanfara militară a Marinei Române va concerta pe faleza Cazinoului după care, împreună cu marinarii militari, se vor retrage cu torțe.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.