Comunitatea internațională este cu ochii pe SUA și Coreea de Nord, înaintea summit-ului istoric dintre președintele american, Donald Trump, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, programat pentru 12 iunie. Viitorul păcii la care sperau toți pare din ce în ce mai îndepărtat după recenta schimbare de poziție a Nordului, în urma unor exerciții militare. Ultima mutare venită de la Washington poate produce și mai multe probleme.
Marina americană a desfăşurat marţi în Japonia distrugătorul USS Milius, una din navele sale de război cele mai avansate, echipată cu rachete ghidate, pentru a întări apărarea antirachetă şi a contracara orice fel de atac balistic potenţial din partea Coreei de Nord sau a oricărei alte ţări în Asia de Est, scrie AGERPRES
Sosirea navei de război la baza navală din Yokosuka survine cu trei săptămâni înainte de întâlnirea istorică preconizată pentru 12 iunie, în Singapore, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.
USS Milius va „sprijini securitatea şi stabilitatea în regiunea indo-pacifică prin întărirea capabilităţilor de apărare antirachetă ca platformă de apărare împotriva rachetelor balistice”, afirmă marina americană într-un comunicat.
Acostarea USS Milius în Yokosuka - baza Flotei a 7-a a SUA - are loc după ce săptămâna trecută au apărut semne de întrebare dacă întâlnirea dintre Trump şi Kim Jong-Un va mai avea loc.
Coreea de Nord a anunţat că ar putea renunţa la summit după ce a anulat o întâlnire separată cu Coreea de Sud, în semn de protest faţă de exerciţiile militare comune americano-sud-coreene Max Thunder în peninsulă.
Regimul de la Phenian a afirmat că va abandona dialogul cu SUA dacă acestea vor insista să renunţe unilateral la arsenalul său nuclear, despre care spune că ar avea nevoie ca să se apere împotriva unei eventuale agresiuni americane.
Desfăşurarea USS Milius în Japonia a fost întârziată cu aproape un an pentru a putea ca sistemul său de apărare antiaeriană Aegis să fie supus unor îmbunătăţiri în scopul ameliorării capacităţii de detectare şi de lovire a ţintelor.
Echipat cu rachete concepute să doboare ogive în spaţiu, USS Milius va face parte dintr-o forţă de luptă navală care va fi în prima linie a apărării SUA împotriva rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune ce ar putea fi lansate de Coreea de Nord.
Distrugătorul se alătură altor două nave din Flota a 7-a a SUA cu îmbunătăţiri similare, ceea ce reface forţa de apărare americană la capacitate deplină în zonă, după ce două nave militare ale marinei SUA în regiune au fost avariate în urma unor coliziuni cu vase comerciale anul trecut.