Forţa navală a UE, contra piraţilor somalezi

Planul Eunavfor Atalanta, prima operaţiune navală demarată de Uniunea Europeană în întreaga sa istorie, a fost aprobat astăzi de miniştrii apărării ai statelor comunitare reuniţi la Bruxelles, anunţă AFP.

Menită să combată acţiunile piraţilor somalezi, decizia are la bază o iniţiativă a preşedinţiei franceze a Uniunii şi va produce efecte concrete abia peste o lună, din decembrie, scrie Le Monde.

Puşi în faţa atacurilor maritime tot mai dese şi mai violente, responsabilii europeni înfiinţaseră deja la mijlocul lui septembrie o "celulă de coordonare"  împotriva piraţilor. Arsenalul: două fregate franceze şi un avion spaniol.

Eunavfor aduce îmbunătăţiri substanţiale precedentului plan, bazându-se pe o forţă navală compusă din cel puţin şapte nave ce vor fi sprijinite din aer de avioane de patrulă. În funcţia de comandant al operaţiunii a fost numit vice-amiralul britanic Philip Jones, iar cartierul general a fost stabilit la Northwood, pe coasta britanică. O listă completă cu statele implicate în Eunavfor şi cu atribuţiile lor specifice nu a fost încă stabilită, deşi Germania, Franţa, Spania şi Marea Britanie şi-au anunţat deja participarea.

Operaţiunea aprobată astăzi are ca scop principal securizarea golfului Aden, principala rută tranzitată de petrolul din Orientul Mijlociu. Zona în cauză a fost afectată anul acesta de zeci de acţiuni ale piraţilor.