Monedele aruncate de turiști în maiestuoasa Fontana di Trevi din Roma oferă un ajutor practic unor persoane pe care turiștii nu le vor întâlni niciodată.
De sute de ani, atunci când se află la Roma, vizitatorii se adună la Fontana di Trevi pentru a-și pune o dorință, urmând un „ritual istoric”. Puțini sunt însă cei care se gândeau la ceea ce urmează să se întâmple cu monedele aruncate în apă.
Ce se întâmplă cu monedele aruncate în Fontana di Trevi din Roma?
Astăzi, monedele se adună timp de câteva zile înainte de a fi scoase și duse la divizia din Roma a organizației caritabile catolice Caritas, care numără gălețile de mărunțiș și le folosește pentru a finanța o bancă de alimente, o cantină pentru săraci și proiecte de asistență socială.
În 2022, Caritas a colectat 1,4 milioane de euro de la Fontana di Trevi și se așteaptă să fi strâns și mai mult în 2023. Roma este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cu 21 de milioane de turiști.
Extragerea monedelor reprezintă un adevărat spectacol și implică muncitori de la compania regională de utilități ACEA.
Aceștia trebuie să își țină echilibtrul pe marginea fântânii, folosind mături lungi și furtunuri de aspirare pentru a aduna monedele.
Monedele sunt apoi predate la Caritas, unde sunt uscate, sortate și numărate
Pe panourile din jurul fântânii este explicat faptul că banii vor merge în scopuri caritabile - un gând care îi bucură pe mulți dintre turiștii care pozează lângă acest punct de reper.
„Am vrut să-mi pun o dorință care îmi este dragă. Dar știu, de asemenea, că această monedă nu rămâne doar acolo, ci va ajuta oamenii nevoiași. Eu mi-am pus o dorință, dar sper că acești bani vor ajuta și dorințele altor oameni", a spus Yula Cole din Brazilia după ce a aruncat o monedă, potrivit Reuters.
Zi și noapte, mulțimi de oameni se înghesuie în jurul fântânii și fac poze. Legenda spune că, dacă arunci o monedă cu mâna dreaptă peste umărul stâng în fântână, te vei întoarce la Roma. Oamenii adaugă cu nerăbdare dorințele lor personale.
Fontana di Trevi a fost finalizată în 1762
Obiectivul turistic acoperă o latură a Palazzo Poli din centrul Romei. Este locul în care regizorul italian Federico Fellini a plasat una dintre cele mai faimoase scene din cinematografie în „La Dolce Vita.”
Este interzis să intri în apă, iar turiștii riscă amenzi dacă o fac.
De două ori pe săptămână, patru muncitori colectează monedele, după cum a declarat Francesco Prisco, manager la ACEA. Fântâna este golită pentru a fi curățată de două ori pe lună:
„Operațiunile de colectare și de curățare sunt efectuate cât mai repede posibil pentru a încerca să reducem timpul de inactivitate turistică a fântânii", a spus el.
După ce monedele au fost măturate, acestea sunt aspirate de furtunuri și duse în biroul Caritas. Acolo sunt întinse pe o masă imensă pentru a fi uscate. Nu doar monedele sunt scoase din fântână. Muncitorii au scos bijuterii, proteze dentare, medalii și alte obiecte.
În apropiere de gara principală din Roma se află supermarketul Caritas, cunoscut sub numele de Emporium, care oferă alimente rezidenților nevoiași.
Panourile de lângă fântână avertizează să nu se fure monedele.