Fonduri europene de peste 210 milioane euro. Cum pot intra românii în posesia banilor

Fonduri europene de peste 210 milioane euro. Cum pot intra românii în posesia banilor

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va deschide în perioada martie - iulie 2020 mai multe sesiuni de depunere de proiecte pentru 12 submăsuri din PNDR 2020.

În total, sunt estimate fonduri de aproape 211 milioane de euro, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Una dintre cele mai aşteptate submăsuri - sM 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - componenta irigaţii” are prevăzute şi cele mai multe fonduri pentru sesiunea care se va deschide în martie - aprilie, respectiv 43,22 milioane de euro.

O altă submăsură, cu fonduri de 42,68 milioane de euro, programată pentru deschidere la finele lunii aprilie, este sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, iar alte 42,28 milioane de euro sunt disponibile din martie pentru sM 15.1 „Plăţi pentru angajamente de silvo-mediu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Submăsura sM 17.1 „Contribuţii la primele de asigurări” cu deschidere în luna martie are prevăzute fonduri de 39,33 milioane de euro, în timp ce submăsurile sM 5.1 „Sprijin pentru investiţii în acţiuni preventive menite să reducă consecinţele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse şi evenimentelor catastrofale” şi sM 5.2 „Sprijin pentru investiţii în acţiuni menite să reducă consecinţele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse şi evenimentelor catastrofale”, ambele programate pentru deschidere în luna februarie, au disponibile fonduri de 13,03 milioane de euro, respectiv 3,67 milioane de euro.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, suma totală plătită beneficiarilor până la mijlocul lunii decembrie se ridică la 5,22 de miliarde de euro, din care 2,86 miliarde de euro pe măsurile de investiţii şi 2,36 miliarde de euro pe măsurile care vizează angajamente de mediu şi climă pentru care se efectuează anual plăţi compensatorii pe suprafaţă.

Gradul de absorbţie pe fondurile europene gestionate de AFIR depăşea 55% la mijlocul lui decembrie, iar cu prefinanţarea pe care a primit-o România în anii 2015 şi 2016 se ajungea la 59%.

Până la data de 8 februarie, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 4,6 miliarde de euro pentru investiţiile în agricultură şi dezvoltarea durabilă a mediului rural finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2020.