Fondul Proprietatea ţine investitorii în şah

Fondul Proprietatea ţine investitorii în şah

Listarea la Bursă a Fondului Proprietatea (FP), societate creată pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de comunism, ar putea rezolva problema lichidităţilor pentru BVB, scrie "Capital" în ediţia de azi.

Tranzacţionarea la Bursă a titlurilor Fondului, condus acum de Daniela Lulache, a fost anunţată încă de la înfiinţare, în 2005, şi a fost amânată de două ori. Motivul: lipsa unui administrator, care ar putea fi numit cel mai devreme în 2009. Anul trecut, preşedintele de atunci al FP, Alexandru Păunescu, anunţa că valoarea ofertei publice iniţiale va fi de 10% din capitalul social, adică peste 400 de milioane de euro.

Ulterior, numărul acţiunilor care ar putea fi aruncate în ringul bursier ar putea creşte la 20% din capitalul social, ajungând la peste 800 de milioane de euro. Deocamdată, FP câştigă bani din dobânzile bancare, dividende şi din diferenţele de curs valutar. Nelistarea la Bursă nu împiedică însă vânzarea şi cumpărarea titlurilor FP pe piaţa paralelă nereglementată. Dacă în urmă cu două săptămâni societatea avea 1.891 de acţionari, la sfârşitul săptămânii trecute pe site-ul societăţii apăreau peste 1.970 de acţionari.

Conducerea Fondului nu face însă publice datele referitoare la volumul şi valoarea tranzacţiilor. „Noi am cerut Fondului să ne permită publicarea datelor referitoare la tranzacţiile efectuate, dar, până acum, nu am primit niciun răspuns“, a declarat Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului Central.

INTERES Investitorii mai aşteaptă Prezenţa pe Bursă a Fondului ar permite foştilor proprietari să primească oferte mai aproape de valoarea bunurilor cu greu recăpătate în justiţie. Investitorii instituţionali care au pus deja ochii pe societate sunt interesaţi de pachete de acţiuni în valoare de câteva milioane de euro. Oferta lasă însă de dorit. Doar 20% din capitalul social al Fondului este deţinut de persoane juridice, iar mare parte din această cotă nu va fi tranzacţionată pe Bursă. Moştenitorii Malaxa şi Auschnit au anunţat deja că nu intenţionează să vândă înainte ca Fondul să fie listat la Bursă.

Adriana Tănăsoiu director general al Depozitarului Central: "Noi am cerut Fondului să ne permită publicarea datelor referitoare la tranzacţiile efectuate, dar, până acum, nu am primit niciun răspuns."

Ne puteți urmări și pe Google News