Fondul Proprietatea privatizează companiile de stat înaintea Guvernului

Fondul Proprietatea privatizează companiile de stat înaintea Guvernului

Adunarea Generală a Acționarilor Fondului Proprietatea a aprobat propunerea celui mai mare acționar de a vinde o parte din activele fondului și de a distribui banii rezultați către acționari.

Oficial, propunerea hedge fund-ului Elliott Associates are ca scop reducerea decalajului între prețul de piață și valoarea nominală a acțiunilor. Este o variantă care poate avea mare priză la cei care au primit acțiuni în cadrul procesului de despăgubire, numărul acestor acțiuni fiind raportat la valoarea nominală.

În afară de vânzarea unora dintre activele fondului a fost aprobată, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, listarea secundară la Bursa din Varșovia, așa cum propusese administratorul Franklin Templeton. Până la 31 mai, acesta din urmă trebuie să redacteze un plan referitor la această listare secundară.

O altă propunere, cea de diminuare a capitalului social cu 240 de milioane de lei și de împărțire a banilor către acționari, nu a putut fi votată din cauza lipsei cvorumului de 50% din numărul total de acțiuni. A mai rămas un singur reprezentant al statului De asemenea, a fost ales și un nou Comitet al Reprezentanților, în care apar doar două nume noi: președintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, din partea Elliott Associates, și Piotr Rymaszewski, directorul general al Octava NFI, din Polonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În afară de cei doi, au rămas în Comitet Sorin-Mihai Mândruțescu, din partea Wood and Company, Cristian Bușu din partea Ministerului Finanțelor Publice și Julian Healy din partea City of London Investment Management.

Vânzarea unora dintre activele Fondului Proprietatea ar putea afecta programul de privatizare al Guvernului în anii următori, în cazul în care și acesta va dori să vândă acțiuni la aceleași companii. O altă problemă poate fi micșorarea puterii financiare a fondului, cu efecte negative inclusiv asupra rentabilității sale.

Nu în ultimul rând, în acționariatul companiilor de stat care ar urma să iasă din portofoliul Fondului Proprietatea pot intra companii sau fonduri de investiții interesate mai puțin de dezvoltarea acestora și mai mult de obținerea unor randamente mari pe termen scurt.