Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a pus în dezbatere publică un Regulament care prevede ca banii strânși în fondul clasei să fie legalizați. Părinții susțin inițiativa și spun că oricum fac anumite donații pentru instituțiile de învățământ, iar acum acestea vor fi legale și benevole.
Potrivit documentului pregătit de Ministerul Educației și Cercetării, părinții vor putea dona bani unei școli sau grădinițe prin transfer bancar, care va fi anonim. Pentru aceasta, instituția va deschide un cont trezorerial, datele căruia vor fi plasate pe pagina web, iar resursele nu vor putea fi utilizate pentru a plăti salarii sau servicii, potrivit radiomoldova.md.
Totodată, școlile vor fi obligate să prezinte rapoarte despre utilizarea acestor bani. Inițiativa va asigura o transparență a tuturor donațiilor, totuși este neclar ce se va întâmpla mai departe cu Asociațiile de Părinți care, cu siguranță, vor conțină să colecteze bani, susține Directoarea Executivă a Asociației Părinți Solidari, Ala Revenco.
Fondul clasei, fără o sumă fixă
Colectările de bani prin intermediul Asociațiilor de Părinți în apropierea sărbătorilor sau pentru reparații ale instituțiilor este, adesea, motivul disputelor dintre părinți. Aceștia s-au plâns de nenumărate ori de discriminare a copiilor, după ce au refuzat să participe la strângere de fonduri. Unii dintre ei afirmă că ar putea să-și schimbe opinia, dacă această inițiativă are un caracter benevol și anonim, fără a fi fixată o sumă exactă.
Conform unui studiu realizat în anul 2020, de Institutul de Politici Publice o familie achită anual 5.600 de lei plăți informale. Doar 38% dintre respondenți afirmau că sumele pentru plățile informale sunt accesibile pentru ei, în timp ce 26% au zis că e nevoie de eforturi suplimentare pentru a le achita.
Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, anul trecut, pentru participarea la colectări ilegale de bani în școli, au fost aplicate 19 amenzi.