Wikileaks: Assange, la Curtea Supremă din Marea Britanie, "cârtiţa" judecată în SUA

În timp ce Curtea Supremă a Marii Britanii a aprobat cererea fondatorului Wikileaks, Julian Assange, de a fi audiat de către cea mai înaltă instanţă judecătorească din ţară, în SUA a început procesul soldatului Bradley Manning, presupusa "sursă" a Wikileaks.

UPDATE: Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, avocatul soldatului a cerut, azi, recuzarea procurorului, imediat după începerea primei sale audieri în faţa unui tribunal militar, la baza Fort Meade, în apropiere de Washington.

"Apărarea a depus o cerere de recuzare", i-a spus avocatul David Coombs procurorului, locotenent-colonelul Paul Almanza, care se ocupă de anchetă, estimând că acuzarea riscă să nu fie obiectivă, deoarece ofiţerul însărcinat cu ancheta este procuror militar de carieră. Acuzarea a prezentat o listă cu 20 de martori şi "toţi au fost autorizaţi să depună mărturie", a spus avocatul.

Apărarea a cerut unui număr de 48 de persoane să depună mărturie, dintre care 10 erau şi pe lista acuzării, "dar numai 2 martori din 38 au fost acceptaţi", a explicat avocatul.

Bradley Manning părea calm când i s-au citit acuzaţiile, între care aceea de a fi transmis site-ului Wikileaks telegrame diplomatice americane, rapoarte militare şi înregistrări video confidenţiale referitoare la conflictele din Afganistan şi Irak. Audierea preliminară doar va trece în revistă acuzaţiile care-l vizează pe soldat. Este prima apariţie în public a lui Bradley Manning de la arestarea lui în mai 2010. Assange, în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie Curtea Supremă britanică a anunţat, azi, că şapte magistraţi vor analiza cazul lui Julian Assange, timp de două zile, începând din 1 februarie 2012. Autorităţile sudeze au cerut extrădarea lui Assange, care este, în continuare, eliberat condiţionat în Marea Britanie, pentru a-l judeca pentru agresiune sexuală. Australianul, în vârstă de 40 de ani, neagă toate acuzaţiile ce i se aduc şi spune că acestea sunt motivate politic, din cauza dezvăluirilor pe care le-a făcut organizaţia sa, pe internet.

Înalta Curte a aprobat, anterior, extrădarea lui Assange, dar el a susţinut că decizia este ilegală. Autorităţile suedeze încearcă să-l aducă în faţa justiţiei pentru acuzaţii de viol asupra unei femei şi "agresiune sexuală" asupra alteia, în Stockholm, în luna august 2010.

Wikileaks a publicat pe siteul său extrem de multe materiale din telegramele diplomatice secrete, spre neumlţumirea mai multor guverne. Un analist al armatei americane, suspectat că ar fi cel care a trimis telegramele către siteul respectiv, Bradley Manning, va apărea în faţa tribunalului, astăzi, într-.un proces cu 22 de capete de acuzare, privind obţinerea şi distribuirea secretelor guvernamentale.