Sănătatea poate fi afectată de strălucirea unui bec sau a unui smartphone. Un studiu recent publicat în The Lancet Regional Health arată că expunerea după miezul nopții la lumina dispozitivelor crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Expunerea la lumina artificială crește riscul de a face diabet
Studiul s-a desfășurat pe aproximativ 85.000 de persoane cu vârste între 40 și 69 de ani. Subiecții au purtat atât vreme de o săptămână atât pe timp de zi cât și de noapte un dispozitiv care a măsurat expunerea la lumină și riscul de a face diabet de tip 2.
Studiul s-a desfășurat pe o durată de 9 ani. Este foarte probabil ca voluntarii care au dezvoltat diabet de tip 2 să fi fost expuși la lumină în intervalul 00:30 și 6:00. Rezultatele studiului nu dovedesc în mod expres relația dintre expunerea la lumină și diabet .
În schimb, studiul identifică un grad de dependență între lumina artificială și riscul unei tulburări metabolice care susține asocierea cu diabet. 10% dintre participanți care au fost expuși la lumina artificială pe durata nopții au înregistrat un risc cu 67% mai mare de a contracta diabet de tip 2 față de restul participanților.
De ce trebuie evitată lumina artificială pe timp de noapte
Factori precum sexul persoanei, predispoziția de a face diabet, dieta, activitatea fizică, consumul de alcool sau de tutun, niciunul dintre acești factori înșiruiți nu au avut niciun impact asupra studiului.
„Sfătuirea oamenilor să evite lumina de noapte este o recomandare simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care poate ușura povara sănătății globale a diabetului de tip 2”, concluzionează autorii studiului, condus de cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia.
Disfuncționalități asociate cu un risc crescut de tulburări metabolice, printre care și diabet
Mai sunt studii care au măsurat expunerea la lumină și rezistența la insulină, însă, cercetările respective nu au măsurat sursele de lumină din interior, distanța sau perioada la expunere. Dovezile înregistrate atât în rândul pacienților umani cât și la animale indică faptul că expunerea în fața unei surse de lumini artificiale afectează ritmurile circadiene.
Astfel apar disfuncționalități precum toleranța redusă la glucoză, secreție alterată de insulină și creșterea în greutate, toate acestea sunt asociate cu un risc crescut de tulburări metabolice, printre care și afecțiuni precum diabet de tip 2.