Folosirea telefoanelor mobile la școală. Test pentru elevi, părinți și profesori

Sursa foto: Arhiva EVZ

Folosirea telefoanelor mobile la școală de către elevi este o temă intens dezbătută în Republica Moldova. În acest context, Ministerul Educației și Cercetării a lansat un chestionar prin intermediul căruia vrea să afle părerea elevilor, părinților și profesorilor despre folosirea telefoanelor la școală, dar și despre avantajele și dezavantajele pe care le are această practică. Chestionarul va putea fi completat până pe 14 iunie curent.

„Așteptăm răspunsuri sincere, care să reprezinte punctul dumneavoastră de vedere. Scopul chestionarului Ministerului Educației și Cercetării privind utilizarea telefonului mobil în instituțiile de învățământ este de a colecta date pentru a evalua impactul, identifica provocările, formula politici adecvate și promova bune practici în utilizarea telefoanelor mobile în școli, implicând astfel întreaga comunitate școlară în acest proces”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Sursa foto: mec.gov.md

Chestionar privind folosirea telefonelor mobile la școală

Chestionarul include șase întrebări, iar completarea acestuia se face prin bifarea variantei de răspuns potrivite și/sau expunerea opiniei proprii.

Care este opinia dumneavoastră referitor la folosirea telefonului mobil în timpul orelor/lecțiilor?

Care sunt avantajele folosirii de către elev a telefonului mobil la ore/lecții?

Care sunt dezavantajele folosirii telefonului în școală?

Care este impactul utilizării telefonului mobil la ore/lecții asupra bunăstării copilului/elevului?

Ați răspuns la acest chestionar în calitate de:

Chestionarul poate fi accesat și completat AICI.

Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în școli

În luna aprilie, ministrul Educației, Dan Perciun, anunța că telefoanele mobile ar putea fi interzise în școlile din Republica Moldova, în timpul orelor de studii. Perciun anunța că va fi creat un grup de lucru care va cerceta eventualitatea reglementării utilizării telefoanelor mobile în școli. Grupul va veni cu o notă de politică publică, după care se va decide eventualitatea introducerii respectivelor prevederi în Codul Educației.

„Suedia are asemenea reglementări, România, Franța gândește în aceeași direcție și se discută tot mai mult acest lucru la nivel european. Cred că este cazul să inițiem o discuție în Republica Moldova. Săptămâna viitoare vom crea un grup de lucru la Ministerul Educației scopul căruia va fi, pe de o parte, să analizeze ce fac alte țări, ce spune literatura științifică pe acest subiect, pe de altă parte, să se uite la aspectele practice, ce ar însemna o reglementare a utilizării telefoanelor, unde ar trebui să fie depozitate”, a declara Dan Perciun.

În unele școli din Chișinău, profesorii interzic, prin regulament intern, folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor. Telefoanele mobile au fost interzise în școlile din Anglia. Anterior, o astfel de măsură a fost luată de țări precum Franța sau Italia, Grecia sau Finlanda.