Ministrul Sănătăţii s-a aflat vineri, la Piatra-Neamţ, pentru a numi un nou manager la Spitalul Judeţean de Urgenţă. ”Am venit pentru un focar de transmitere în Spitalul Judeţean şi pentru a repune pe poziţie o anchetă epidemiologică, pentru a da încredere personalului medical. Avem 34 de cadre medicale, între care 8 medici, care sunt infectaţi. Avem 31 de cadre medicale în izolare la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Conform acestuia, întreg personalul unității medicale va fi testat. Momentan, fiind un număr mic de pacienți în spital, faptul că zeci de cadre medicale nu pot lucra nu reprezintă o problemă.

”Mizăm pe un personal valid şi vrem să îi protejăm prin programe de lucru, în care să protejăm o echipă de lucru măcar pentru 14 zile, pentru a interveni dacă se întâmplă ceva”, a mai explicat Tătaru, vorbind despre faptul că unitatea va fi reorganizată de urgență, iar cazurile de COVID 19 vor fi gestionate pe patru niveluri: uşor, mediu, sever şi critic.

”Medicii infecţionişti vor supraveghea cazurile grave iar ceilalţi medici, de alte specialităţi, vor fi medici curanţi pentru cei cu simptomatologie uşoară şi medie, în contextul în care, la externare vor mai avea şi un examen de boli infecţioase care să certifice că aceşti pacienţi sunt vindecaţi”, a mai spus ministrul Tătaru cu ocazia deplasării la Piatra-Neamț.

Acesta a instalat-o în funcția de manager al unității pe doctoriţa Daniela Marcoci, în locul doctorului Florin Apostoae. Acesta din urmă fusese numit manager interimar, în urmă cu şase zile, de preşedintele CJ Neamţ. ”Am judecat problema strict profesional şi medical. Contează să avem profesionişti şi să respecte nişte reguli, să avem cazuri mai puţine şi mai puţin grave.

Nu discut şi nu vreau să intru într-un context politic. Am venit să fac o schimbare de management într-un context de pandemie cu coronavirus, sperând ca în următoarea perioadă să vedem, la început, o asanare a focarului din Spitalului Judeţean şi apoi o scădere a numărului de infectări la nivel de municipiu Piatra-Neamţ şi de judeţ Neamţ.

Avem o conducere nouă, un medic respectat care vine din focarul de la Suceava, unde a limitat ce se întâmplă acolo. Şi pentru ca spitalul din Piatra-Neamţ să nu devină o a doua Suceava, trebuie să luăm nişte decizii”, a explicat Nelu Tătaru. În judeţul Neamţ sunt confirmate 234 cazuri de coronavirus şi au fost înregistrate 10 decese.

Sursa: Agerpres