Evenimentul Zilei > Social > Foarte important! Care sunt cele mai riscante activități de transmitere a Covid-19
Foarte important! Care sunt cele mai riscante activități de transmitere a Covid-19

Foarte important! Care sunt cele mai riscante activități de transmitere a Covid-19

Asociația Medicală din Texas a publicat un tabel care atribuie un scor de risc pentru 37 de activități din viața noastră de zi cu zi, legate de transmiterea Covid-19.

Risc redus: livrări / servicii de curierat (1), mâncare comandată de la restaurant (2), cumpărat combustibil (2), practicare tenis (2), mersul la camping (2)

Risc redus / moderat: mersul la cumpărături (alimente) (3), plimbări / plimbări cu bicicleta în compania altora (3), practiare golf (3), cazare două nopți la un hotel (4), timp petrecut în sala de așteptare a unei clinici (4), mers la bibliotecă sau muzeu (4), iei masa pe terasa unui restaurant (4), plimbări în zone aglomerate ale orașului (4), o oră petrecută într-un parc pentru copii (4)

Risc moderat: cină cu un prieten (5), participarea la un grătar într-o curte (5), mersul la plajă (5), mersul la cumpărături într-un mall (5), participarea copiilor la cursuri (6), o săptămână de lucru la birou (6), mersul la o piscină publică (6), invitarea unei persoane în vârstă în casă (6)

Risc moderat / ridicat: mersul la salonul de coafură (7), a lua masa, în interiorul unui restaurant (7), a participa la o nuntă sau la o ceremonie funerară (7), a călători cu avionul (7), a juca baschet (7), a juca fotbal (7), îmbrățișare sau strânsul mâinii unui prieten (7)

Risc ridicat: a lua masa la bufet (8), sesiune de antrenament la sală (8), mersul într-un parc de distracții (8), mersul la cinema (8), participarea la un concert cu număr mare de spectatori (9), mersul pe stadion (9), participarea la o ceremonie religioasă cu peste 500 de persoane (9), mersul la bar (9)

O „regulă generală” pentru calcularea riscului

Benoît Mâsse, profesor la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Montreal, folosește o regulă generală pentru a evalua riscul de a preactiva o activitate: încearcă să estimezi numărul de persoane cu care vei avea contact la mai puțin de doi metri.

„Dacă vei avea un contact în interior, înmulțește cu un factor multiplicator de 5. Pentru o plimbare cu bicicleta,  este zero. Pentru tenisul la simplu, în aer liber, estimează 2-3 contacte cu risc. Chiar dacă ești prudent, într-o oră de joc, luând în considerare intrările / ieșirile, este greu să păstrezi riscul zero.

Când mergi la farmacie, am estimat un contact, înmulțit cu cinci, deoarece este în interior. La magazinul alimentar, estimează 4-5 contacte x 5 = 20-25″. El încearcă să nu depășească un prag de 20.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.