Foame de bani la Chișinău: Influencerii și bloggerii, puși să plătească taxe cu penalități

Serviciul Fiscal de Stat - Republica Moldova / sursa foto: https://www.facebook.com/Serviciul.Fiscal.de.Stat/

Influencerii și bloggerii din Republica Moldova au fost convocați la sediul Fiscului pentru a fi anunțați că trebuie să plătească taxe către stat.

Influencerii și bloggerii, acuzați că se eschivează

Serviciul Fiscal de Stat precizează: „Indiferent de faptul dacă persoana care prestează servicii şi/sau lucrări este angajat al entității în baza unui contract individual de muncă sau nu este angajat al entității dar ocazional prestează servicii în baza unui contract civil, în ambele situații venitul achitat persoanei fizice pentru serviciile acordate urmează a fi supuse impozitării și calculării contribuţiilor de asigurări sociale în modul general stabilit de legislația în vigoare”.

Influencerii și bloggerii, sau orice altă persoană care are venituri din surse adiacente, trebuie să depună „Declarația cu privire la impozitul pe venit”, nu mai târziu de data de 30 aprilie a anului fiscal următor, mai spun autoritățile fiscake.

Serviciul Fiscal de Stat supraveghează permanent activitatea influencerilor și bloggerilor

În ultimele 18 luni, Serviciul Fiscal de Stat, a supravegheat activitatea a 19 persoane fizice (influenceri, bloggeri și vloggeri). Aceștia au fost chemați la sediile fiscale de care aparțin pentru a li se aduce la cunoștință că vor fi obligați să plătească taxe și penalități pentru perioada „sustragerii” de la plata impozitelor.

Sistemul Informațional al Serviciului Fiscal de Stat (SFS) susține că ar deține date conform cărora majoritatea veniturilor acestor persoane provin din salarii și royality. Pentru a le identifica, serviciul fiscal spune că apeleaza la bănci, cadastru, birouri notariale sau agentii de turism.

Influencerii și bloggerii au de achitat milioane de lei ca impozite

SFS susține că influencerii și bloggerii ar fi creat un prejudiciul prin neplata la timp a taxelor:

„Urmare a acțiunilor desfășurate pe parcursul perioadei menționate supra, suplimentar la veniturile obținute/declarate de persoanele fizice până la etapa inițierii acțiunilor de administrare fiscală, 12 persoane fizice au declarat venituri suplimentare obținute în perioadele fiscale A/2018-A/2023 în mărime totală de 14 883 459 lei și au achitat obligații fiscale la buget în sumă de 2 064 018 lei, inclusiv majorare de întârziere.

Totodată, în rezultatul acțiunilor întreprinse de autoritatea fiscală în perioada anului precedent, șapte persoane fizice au prezentat Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală a anului 2023, declarând benevol venituri impozabile în mărime totală de 13 646 807 lei, impozit aferent achitat de 1 676 897 lei”

Serviciul Fiscal vine cu precizarea că acțiunile de analiză și de supraveghere a veniturilor are un caracter permanent și are în vedere toate persoanele ce își desfășoară activitatea atât în mediul online, în mediul de stat cât și privat, potrivit unimedia.info.