Fondul Monetar Internațional a fost ținta unui atac cibernetic sofisticat, a confirmat, ieri, un oficial al FMI, citat de ziarul „New York Times”. Pătrunderea în rețeaua informatică a FMI relevă, încă o dată, amenințarea sporită pe care o reprezintă atacurile cibernetice în toată lumea.
Atacul cibernetic a avut loc la începutul anului, înainte ca fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, să fie arestat, la New York, pentru agresiune sexuală. Responsabili cu securitatea susțin că prin acest atac s-a dorit instalarea unui software care să creeze ”o prezență internă digitală”, potrivit BBC.
Atacul ar proveni din partea unui stat care vroia să obțină informații sensibile despre strategia FMI sau care intenționa să distrugă reputația acestei instituții financiare, a precizat un hacker care lucrează pentru Departamentul de Securitate Internă, relatează ziarul „Le Monde”.
Potrivit BBC, FMI, care deține date economice extrem de sensibile despre numeroase țări, spune că în prezent Fondul este operațional.
Consiliul operațional al Fondului a fost alertat abia miercuri în legătură cu acest atac, iar conexiunea cu Banca Mondială, instituția-soră, a fost întreruptă preventiv.
Audiat în această săptămână de Congres, șeful CIA, Leon Panetta, a declarat că „următorul Pearl Harbor” pe care SUA ar putea să îl trăiască ar fi un atac informatic care ar paraliza rețelele de electricitate, sistemele de securitate sau cele de tranzacții financiare.