FMI şi UE suspendă finanţarea Ungariei

Budapesta este îndemnată să ia măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar. Comisia Europeană cere tăierea cheltuielilor publice.

Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au suspendat, sâmbătă, revizuirea acordului de finanţare încheiat în 2008 cu Ungaria şi au îndemnat guvernul de la Budapesta să ia măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar, potrivit Reuters. Analiştii financiari se aşteaptă la o depreciere rapidă a forintului, pe fondul incer titudinilor privind reluarea acordului.

Suspendarea discuţiilor înseamnă că Ungaria nu va avea acces la fondurile rămase din pachetul de finanţare în valoare de 20 de miliarde de euro. Ungaria intenţiona să folosească fondurile rămase ca pe o plasă de siguranţă, deoarece statul se finanţează de pe pieţele internaţionale încă de anul trecut. Ţara rămâne vulnerabilă din cauza datoriei publice, echivalentă cu 80% din PIB, şi a dependenţei ridicate de finanţare externă.

Măsuri insuficiente

Luna trecută, premierul maghiar Viktor Orban a anunţat un program de austeritate ce include reduceri de cheltuieli în valoare de 430 de milioane de euro şi o taxă impusă băncilor. Comisia UE a apreciat însă că măsurile sunt insuficiente.

Comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, a subliniat că, deşi a revenit la o evoluţie economică pozitivă şi are acum unul dintre cele mai mici deficite din UE, Ungaria trebuie să ia măsuri dure, mai ales în privinţa cheltuielilor.

Într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă, FMI a insistat la rândul său pe necesitatea reducerii deficitului bugetar. "Într-o piaţă în care atenţia este concentrată asupra deficitelor bugetare şi nivelurilor datoriilor, ţintele de deficit fiscal anunţate anterior, de 3,8% pentru anul acesta şi sub 3% în 2011, rămân re ferinţe pentru consolidarea necesară şi sustenabilitatea datoriei. Acestea trebuie respectate, dar vor fi necesare măsuri adiţionale. Consolidarea sustenabilă va necesita măsuri durabile, care să nu distorsioneze şi pentru realizarea cărora autorităţile au nevoie de timp", se arată în comunicatul FMI.

Guvernul de centru-dreapta, instalat la putere în luna mai, a spus că doreşte prelungirea actualului acord de finanţare cu FMI până la sfârşitul anului, urmând ca pentru 2011 şi 2012 să apeleze la o facilitate de finanţare preventivă, care să fie folosită doar în caz de necesitate. Ungaria doreşte reluarea negocierilor, a asigurat ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy.