FMI ne recomandă să ținem salariile publice în frâu

FMI ne recomandă să ținem salariile publice în frâu

Un sector public mai suplu va permite ca funcționarii rămași să fie plătiți, gradual, mai bine. Astfel, salariile bugetarilor ar putea fi majorate anul viitor, în condiţiile unui proces mai rapid al concedierilor. Scăderea de 25% a salariilor aplicată de la 1 iulie nu ar trebui însă inversată, a declarat astăzi şefului misiunii FMI la București, Jeffrey Franks.

Potrivit acestuia, guvernul va avea de ales între un număr mai mic de angajați și salarii mai mari pentru aceștia sau invers.

"Trebuie să recunoaștem că sectorul public este prea mare. (...) Dacă va exista un control mai ferm al cheltuielilor, ar trebui să fie loc pentru o oarecare creștere de salarii. Trebuie să vedem ce vrea guvernul, un număr mai mic de angajați și salarii mai mari sau invers", a afirmat Franks, întrebat de ziariști dacă e posibil ca salariile bugetarilor să crească anul viitor cu 10%. El a subliniat însă ulterior că "e nevoie de un control dur al cheltuielilor".

Potrivit acordului cu FMI, bugetul pentru 2011 trebuie construit în limitele unor cheltuieli cu personalul de 39 de miliarde lei, iar în scrisoarea de intenţie anterioară autorităţile s-au angajat să disponibilizeze 70.000 de angajaţi publici.

Fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%, pentru care rămâne însă de stabilit cum va fi distribuită, în baza sistemului unitar, a declarat luni ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

"Dacă salariile vor fi mai mici, numărul de angajaţi poate să rămână acelaşi, dacă salariile vor fi mai mari, numărul de angajaţi va trebui redus. Calculul elementar arată că 39 de miliarde de euro permite, şi cu restructurarea de 60.000, o creştere salarială medie de peste 10%", a afirmat Vlădescu.

Legile pensiilor și a salarizării unitare, cruciale

Reprezentantul FMI a mai afirmat că reforma salarizării va asigura un sistem mai echitabil și mai transparent, iar legea va fi aprobată în 2-3 luni și va intra în vigoare în 2011. În plus, și reforma pensiilor ar trebui aprobată în curând, pentru că va genera reducerea cheltuielilor publice din 2011.

De asemenea, autoritățile au inițiat o revizuire generală a programului de asistență socială.

"Reforma este foarte importantă pentru că resursele foarte limitate vor fi direcționate doar pentru cei care au nevoie de ajutor", a spus Franks.

Ne puteți urmări și pe Google News