FMI ia în considerare stoparea ajutorului acordat Greciei. Ce riscă statul elen

Fondul Monetar Internaţional ia în considerare stoparea ajutorului acordat Greciei, pe motiv că nu mai poate aştepta implementarea reformelor în statul elen, se arată într-un raport apărut în publicaţia germană "Der Spiegel".

Grecia ar putea intra astfel în incapacitate de plată în luna septembrie, informează site-ul ekathimerini.com. Potrivit Der Spiegel, "oficiali de rang înalt ai FMI au informat Uniunea Europeană că FMI nu mai este dispus să ajute Grecia".

FMI cere în continuare Greciei să-şi reducă datoria la 120% din PIB până în 2020 pentru ca aceasta să devină sustenabilă pe termen mediu, dar oficialii de la Washington sunt foarte pesimişti privind capacitatea Atenei de a îndeplini acest obiectiv.

"Acordarea unei perioade suplimentare de timp Greciei pentru îndeplinirea acestui obiectiv, conform estimărilor reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, ar însemna ca ţara să obţină un ajutor suplimentar de 10 până la 50 de miliarde de euro". Dar multe guverne din zona euro nu sunt dispuse să sprijine acestă opţiune, apreciind că riscurile ieşirii Greciei din zona euro pot fi gestionate, susţine publicaţia germană.

Banca Centrală Europeană a anunţat vineri că nu va mai accepta ca garanţii obligaţiuni suverane greceşti sau alte active garantate de guvernul grec începând cu data de 25 iulie, în aşteptarea raportului de evaluare ce va fi făcut de troika UE/IMF/BCE după următoarea vizită la Atena.

Săptămâna aceasta, reprezentanţii UE, BCE şi FMI sosesc în Grecia pentru a analiza noul program economic al guvernului. În funcţie de raportul acestora, Grecia poate primi în septembrie următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară.

Grecia înregistrează al cincilea an consecutiv de recesiune, începută prin criza bancară din 2008 şi agravată din 2010, anul declanşării crizei datoriei, care a obligat Atena să recurgă la împrumuturi internaţionale acordate de UE, BCE şi FMI.

Noul guvern de coaliţie, condus de conservatorul Antonis Samaras, s-a angajat să continue reformele prevăzute în planul de asanare a economiei dictat de UE şi FMI, cerând, în acelaşi timp, "schimbări care să favorizeze creşterea".