Fluviu de gunoaie într-o minune a naturii din România

Fluviu de gunoaie într-o minune a naturii din România

Ploile din ultimele săptămâni au umplut o zonă a Arboretumului Simeria (numele oficial al unuia dintre cele mai mari şi spectaculoase parcuri dendrologice din lume) cu PET-uri, cutii, sticle, haine, anvelope şi chiar televizoare vechi. Cantităţile sunt imposibil de estimat, până în momentul în care sunt adunate. Iar momentul în care acestea urmează să fie strânse este încă destul de departe. Situaţia se repetă de ani buni în parcul dendrologic. Administratorii acestuia spun că nu au nicio vină, arboretumul fiind doar victima indiferenţei cetăţenilor.

Zona 51 a Arboretumului Simeria (situată în nord-vestul parcului) este plină de gunoaie. „Noroc” că aria amintită este mai greu accesibilă publicului, aici aleile cândva amenajate fiind înghiţite de vegetaţie. Totuşi, canalul care poartă gunoaiele traversează parcul dendrologic de la un capăt la altul. În Zona 51 lasă cele mai multe dintre ele. Uneori chiar se revarsă, configuraţia terenului fiind propice pentru un asemenea fenomen, şi „întinde” PET-uri, zdrenţe, sticle, cutii de plastic pe sute de metri pătraţi. Unele se afundă în mâl şi devin aproape invizibile. Pe maluri se agaţă de crengile vegetaţiei anvelope, alte zdrenţe, alte sute de recipienţi din plastic şi chiar cutii de televizoare.

Se întâmplă asta de mai bine de 20 de ani în Arboretumul Simeria şi, de fiecare dată, e nevoie de ajutorul voluntarilor pentru a face curăţenie. „Avem doar şapte angajaţi pentru sectorul de întreţinere, cu tot cu un tractorist, iar suprafaţa de care trebuie să ne ocupăm este de peste 70 de hectare. Avem mult de lucru, lunea şi marţea, cu igienizarea zonelor de popas din parc. N-aţi vrea să vedeţi ce lasă după ei unii vizitatori. Când plouă abundent, debitul Canalului Batiz (sau Canalul Strei – cum e trecut pe hărţi – n.red.) creşte considerabil. Un trunchi de copac sau o creangă se agaţă de ceva de pe maluri şi aşa e gata făcut barajul”, spune Daniel Pitar, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură din Simeria, instituţia care administrează arboretumul.

Doar voluntarii pot ajuta

Ne puteți urmări și pe Google News

Daniel Pitar spune că, până în 1996, la intrarea canalului în parcul dendrologic era montată o „greblă” care oprea mare parte din gunoaiele aduse de apă. O ploaie abundentă a făcut însă ca, din cauza „greblei”, mai multe grădini de la marginea oraşului Simeria să fie inundate. S-a renunţat atunci la această metodă de a ţine parcul curat. Sătenii din Batiz, Băcia şi Tâmpa, dar şi cetăţeni din Simeria, nu au renunţat la a-şi arunca gunoaiele „la râu”. Canalul este de fapt unul industrial, construit cu zeci de ani în urmă, pe el funcţionând mai multe mori, având, în trecut şi rol de irigare a zonelor pe care le străbate.

„O să încercăm să curăţăm zona cu ajutorul voluntarilor. Vom organiza o campanie mai amplă în acest scop, în perioada următoare. Nu putem accepta sprijin din partea copiilor pentru că ar fi inuman să-i punem pe ei să muncească în acea zonă foarte dificilă. Altă soluţie nu avem. În trecut şi cei de la Apele Române şi Garda de Mediu şi Poliţia Locală Simeria au dat amenzi pentru gunoaiele aruncate în canal, dar, se pare, fără un efect de lungă durată. Vechiul şi prostul obicei de a arunca gunoiul «la râu» ne provoacă problema asta”, spune Daniel Pitar. 

Arboretumul din Simeria este unul dintre cele mai frumoase parcuri dendrologice de pe continent, mândrindu-se cu peste 2.200 de specii, majoritatea aduse din Europa şi de pe mai toate continentele lumii şi aclimatizate aici de-a lungul unei istorii care se întinde pe aproape trei secole. Ca mărime, Arboretumul Simeria este al treilea din Europa şi al 11-lea din lume.