Ministrul Finanțelor și premierul desemnat, Florin Cîțu, a anunțat, vineri, pe o rețea de socializare că sunt „trei vești foarte bune din economie” pentru români. Potrivit spuselor sale, venitul mediu net a crescut, rata inflației a scăzut și industria a recuperat pierderea cauzată de pandemie.
În sprijinul afirmațiilor sale, Cîțu a prezentat comunicatul de presă al Institutului Național de Statistică. Există însă, în același comunicat și scăderi salariale care ajung până la aproape 22%.
„Trei vești FOARTE BUNE din economie!
1. Venitul mediu NET A CRESCUT în ocotombrie 2020 cu 7.3% față de octombrie 2019. 2. Rata inflației a continuat să scadă în noiembrie 2020. În grafic se vede că a scăzut în toată guvernarea liberală din 2020. 3. Cifra de afaceri pentru sectorul industrie a recuperat pierderea cauzată de criza economică. Cea mai rapidă revenire după o criza economică din istorie.
Am reușit să stopam declinul economic cauzat de pandemie. În 2021 este important să alocam resurse în buget în așa fel încât economia să funcționeze cu motoarele turate la maxim”, a scris Florin Cîțu pe pagina lui de Facebook.
Potrivit datelor furnizate de Institutul național de statistică (INS), în luna octombrie 2020, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5452 lei, cu 38 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2020.
Beneficiarii creșterilor salariale
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au întegistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice -7,0%; între 3,0% şi 5,0% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrri audio şi activităţi de editare muzicală, fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor; între 1,5% şi 3,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), fabricarea produselor textile, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, industria metalurgică.
Scăderile au ajuns la aproape 22 la sută
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie 2020 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
• cu 21,7% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 16,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 14,7% în transporturi aeriene;
• între 3,5% şi 5,5% în alte activităţi extractive, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă;
• între 1,5% şi 2,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, hoteluri şi restaurante, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
În sectorul bugetar numai câștigători
La bugetari s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,2% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administraţie publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,1%).