Liderul PNL a declarat că o mărire a taxelor nu este oportună și că o astfel de măsură nu ar face decât să crească și mai mult rata inflației. Acesta se apropie deja de două cifre în România.
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat astăzi că se opune creșterii taxelor în timpul acestei guvernări. „Noi nu vrem un sistem fiscal care să crească impozitele pentru niciun român. Astăzi, bineînțeles, că avem un impozit pe venit pe care îl plătesc toți. Noi suntem de acord cu un sistem care nu crește impozitele în această guvernare“, a declarat Florin Cîțu.
Declarația vine după ce Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a anunţat că ar fi necesară o taxare a luxului, dar și impozitarea bacșișului „În zona în care există o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea să se întoarcă la comunitatea locală. În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a 3-a mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape, Capitala ar câștiga 16 miliarde lei. Nu cred că este normal să ai același impozit dacă ai mai multe proprietăți“, a spus Adrian Câciu.
Ar crește inflația
Florin Cîțu a mai declarat că o creștere a taxelor ar duce automat la creșterea inflației, exact lucrul pe care România vrea să îl evite.
„Dacă reducerea de taxe reduce inflația, vă dați seama că o creștere de taxe va duce la o creștere a inflației. Este contraproductiv. Mai mult, asta ar însemna și o înfrânare a economiei. Cred că o discuție despre creșterea de taxe o pot face doar cei care nu au o înțelegere foarte bună a fenomenului economic. Dacă ar înțelege fenomenul, mai ales în acest context, n-ar mai exista acest subiect în spațiul public”, a mai spus lideul PNL.
Creștere alarmantă
Lideul PNL declara în urmă cu câteva zile că rata inflației în România se apropie de două cifre. „Rata inflației este deja mare, se duce spre două cifre. Dacă depășește 10%, mă îngrijorează, dar aici iarăși trebuie să fim foarte onești și să spunem că atributul controlului dinamicii prețurilor, al inflației, revine 100% Băncii Centrale. Bineînțeles că Guvernul poate să ajute prin două căi – să mențină deficitul bugetar redus sau să îl reducă mai mult; să investească. Prețurile vor scădea în România și vom avea o dinamică scăzută doar atunci când economia se extinde, când ai mai multă competiție“, a mai spus Florin Cîțu.