Preşedintele PNL Florin Cîţu a avertizat în această dimineață că România s-a împrumutat cu dobândă de 6,09%. Este cea mai mare dobândă din ianuarie 2013 şi până astăzi. Este știut faptul că România se împrumută la cele mai mari dobânzi din UE, în timp ce Bulgaria reușește să se împrumute la dobânzi mult mai mici faţă de noi, a spus liderul PNL.
Fostul premier Florin Cîţu a anunţat că România a atins un nou record în ceea ce privește dobânda la împrumuturi. Joi, 3 martie, ţara noastră s-a împrumutat cu o dobândă de 6,09%, fiind cea mai mare din 2013.
Atenție la economie. Fără economie puternică suntem vulnerabili. România s-a împrumutat ieri la 6,09%, cea mai mare dobândă din 24.01. 2013 şi până acum, scrie Florin Cîţu pe social media.
Fostul premier, despre criza din România
Cîţu a susţinut în repetate rânduri că există o creştere a costului la care se împrumută statul român, afirmând că soluţiile trebuie să vină de la cei care sunt plătiți de cetăţeni să vină cu soluții şi să ne arate în ce direcție mergem.
Liderul PNL: „Gestionarea economiei este suboptimală”
Preşedintele PNL a avertizat actuala guvernare că gestionarea economiei este suboptimală subliniind că nu doreşte să arate cu degetul sau să criticie, ci doar subliniază că e nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiţii.
Nu vreau să critic pe nimeni, nici să arăt cu degetul, dar uitându-mă la primele două luni ale acestui an, gestionarea economiei este suboptimală. M-am uitat la execuţia bugetară, am avut ceva venituri în plus şi, totuşi, avem un deficit în prima lună, mai puţini bani alocaţi la investiţii, mai puţin TVA rambursabil pentru companii. Arată clar o administrare suboptimală şi, repet, nu vreau să arăt cu degetul sau să critic pe cineva, dar se poate face mai bine, pentru că ai nevoie de o economie puternică în această perioadă pentru investiţii”, a mai subliniat fostul premier.
În raportul pentru 2021, România a aplicat împrumuturi cu dobânda pe termen lung de la 2,65% în februarie 2021, la 5,37% în decembrie 2021.
Cele mai mari (decembrie 2021): România: 5,37% Ungaria: 4,40% Polonia: 3,35% Cehia: 2,62% Bulgaria: 0,44% .
Cele mai mici (decembrie 2021): Germania: - 0,38% Olanda: - 0,32% Luxemburg: - 0,22% Danemarca: - 0,08%
Peste tot în lume inflația creşte, iar dobânzile cresc şi ele
Dobânzile la noi au crescut mai rapid, avem cea mai mare dobândă la care ne împrumutăm din Europa, dar avem şi cel mai mare deficit bugetar din Europa. Nu trebuie să ne mire că ne împrumutăm scump pentru că avem deficite foarte mari de finanţat. Când ai de finanţat mult, e destul de dificil să te finanţezi.
Deficitul bugetar este estimat la aproape 7% din PIB , respectiv 6,9%. România încasează din taxe şi impozite 26 -27% din PIB, ne mai împrumutăm încă 7%. Practic, la fiecare 100 lei încasaţi la buget, ne mai împrumutăm încă 30 de lei. Banii merg în acoperirea cheltuielilor. Riscăm să rămânem în decor dacă nu luăm măsuri de ajustare a deficitului buegar mai serioase în anii următori, a declarat economistul Ionuţ Dumitru.