Florin Cîțu a vorbit în repetate rânduri despre finanțe, fiind un specialist în acest domeniu. Mereu a susținut că este important să investim pentru a putea avea foloase, însă de multe ori a fost ironizat de colegii săi de partid. Joi, Ministerul Finanțelor a plătit pentru un împrumut cu o dobândă de 6,53%, cea mai mare din ultimii 10 ani.
România face împrumuturi pe bandă rulantă. După ce săptămâna trecută s-a vorbit despre un împrumut cu o dobândă extrem de mare, joi, Ministerul Finanțelor a împrumutat din nou de la bănci 817 milioane de lei în două licitații, una de certificate de trezorerie și una de obligațiuni, scadente în aprilie 2022 și iulie 2029. Cele două au dobânzi de 4,38%, respectiv 6,49% pe an.
Ministerul Finanțelor a precizat că la prima licitație, cea de certificate de trezorerie cu discount, statul a împrumutat 332,3 milioane de lei, la o dobândă anuală de 4,38%, cu scadența în aprilie 2022. La licitație au participat cinci dealeri primari.
La cea de-a doua licitație, cea cu titluri scadente în iulie 2029, au participat şapte dealeri primari și au fost împrumutate 485 mil. lei, peste volumul programat de 200 mil. lei, la o dobândă anuală de 6,49%.
Florin Cîțu a vorbit despre acest împrumut făcut de România, precizând că vorbim despre cea mai mare dobândă din ultimii 10 ani. Fostul premier a ținut să precizeze faptul că încrederea se pierde extrem de ușor, făcând referire la unele declarații ale sale făcute în urmă cu mai mult timp.
"MF a plătit astăzi pentru un împrumut o dobândă de 6,53%. Cea mai mare dobândă din 17 decembrie 2012 şi până astăzi. Încrederea se câştigă greu şi se pierde foarte uşor", a scris Florin Cîţu pe contul său de Instagram.
Florin Cîțu a avertizat în repetate rânduri Ministerul Finanțelor
Florin Cîțu a susținut în repetate rânduri că România se împrumută la costuri din ce în ce mai mari, iar acest lucru ne va afecta economia. Soluții există, însă trebuie să vină din partea Ministerului de Finanțe, susține fostul premier.
Președintele PNL susține că aceste dobânzi reprezintă pierderea încrederii în stat sau o înțelegere între stat și bănci. Oficialul și-a exprimat îngrijorarea pentru creșterea creșterea dobânzilor la care se împrumută Ministerul Finanțelor, precizând că investitorii care cumpără datoria României își pierd încrederea în guvern, ceea ce ar putea duce la o creștere și mai mare a dobânzilor, cu efecte asupra cetățenilor care au rate.