Florian Coldea, cauțiune de 500.000 de lei pentru a scăpa de arest. A fost plasat sub control judiciar. Update

Florian Coldea, cauțiune de 500.000 de lei pentru a scăpa de arest. A fost plasat sub control judiciar. Update Florian Coldea la DNA. Sursa Foto: Captură video

Update 3, ora 03.12. Fostul adjunct al SRI, Florian Coldea,  a fost plasat sub control judiciar, pentru o cauțiune de 500.000 de lei. La ieșirea din sediul DNA, la ora 03.12, Coldea a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, prezenți în număr mare în fața DNA: „E prea târziu pentru o discuție la ora asta. Promit că mâine. Sunt nevinovat”, a spus Coldea, exclusiv celor prezenți.

Dumitru Dumbravă a fost  plasat  și el sub control judiciar pentru o cauțiune de 500.000 de lei. La fel și avocatul Trăilă. Cei trei sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani.

Conform surselor G4Media, din suma de 100.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Hideg ar fi dat-o lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărțit între Coldea și Dumbravă.

Cei trei suspecți s-ar fi contrazis în declarații în fața procurorului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2017, Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), a fost acuzat de implicare în diverse scandaluri de corupție și de utilizare abuzivă a funcției sale pentru a influența deciziile politice și judiciare. Printre acuzațiile specifice s-au numărat: Implicare în dosare penale. Coldea a fost acuzat că ar fi exercitat influență asupra unor anchete și procese penale, folosindu-se de poziția sa pentru a favoriza anumite persoane sau interese. Relații cu persoane controversate. Au fost aduse acuzații legate de relațiile sale cu oameni de afaceri și politicieni controversați, sugerându-se că ar fi beneficiat de pe urma acestor legături. Scandalul Ghiță. Una dintre cele mai notorii acuzații a venit din partea lui Sebastian Ghiță, un fost deputat și om de afaceri, care a afirmat public că Coldea a fost implicat în diverse activități ilegale și de influență nejustificată. Aceste acuzații au dus la suspendarea lui Coldea din funcția de prim-adjunct al directorului SRI în ianuarie 2017 și, ulterior, la trecerea sa în rezervă.

Update 2. Cătălin Hideg a dezvăluit mecanismele de şantaj ale grupării coordonate de fostul şef al SRI, Florian Coldea.

Patron al companiei Sanimed International a fost condamnat în primă instanță la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani. Cazul acestuia a fost primul caz investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Cătălin Hideg a dezvăluit public în aprilie că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru „optimizarea” dosarului său de corupție.

În timp ce Coldea se află încă la audieri la DNA, Cătălin Hideg a detaliat cum a decurs operaţiunea prin care i s-a cerut bani pentru a scăpa de dosarul penal:

„În doi ani de zile, cât am stat în control judiciar în România, cred că au venit peste 100 de persoane care mi-au spus că numai domnul Coldea îmi poate rezolva problema.

În momentul în care am încheiat contractul cu dânșii, au spus că în mod normal, dacă lucrurile decurg bine, dacă judecătorul de la Tribunal, la fond, care a fost studentul domnului Trăilă, va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel, va fi mai simplu și că vom scădea acești ani cu voioșie", a spus Cătălin Hideg, la Antena 3 CNN.

Cătălin Hideg a dezvăluit cum a fost șantajat de Florian Coldea

Omul de afaceri a dat informații și despre cei care fac parte din lanţul infracţional:

„Dan Tocaci a vorbit cu Bogdan Neidoni, Bogdan Neidoni cu domnul Coldea, domnul Coldea, a vorbit cu domnul Dumbravă.

Dumbravă m-a primit la birou pentru a discuta despre această situație, mi-a explicat care sunt condițiile de optimizare a acestei situații.

După care mi l-a recomandat pe domnul Trăilă", a spus acesta.

Update 1. Florian coldea ar fi acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

Florian Coldea, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), este audiat  la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în procesul în care e acuzat de șantaj de afaceristul Cătălin Hideg.

Acesta îl mai acuză pe Coldea, alături de presupusa sa „grupare”, de încercarea de a-l determina să își vândă afacerea din domeniul sanitar unor investitori străini.  La intrarea în sediul  DNA, Coldea a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. Anterior, în sediul DNA a intrat  și fostul şef sl Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă.

Acuzațiile îndreptate împotriva lui Florian Coldea, „extrem de grave”

Potrivit unor surse judiciare citate Gândul, fostul adjunct al SRI are de dat explicații în fața procurorilor anticorupție în legătură cu o serie de acuzații „extrem de grave”.

„Acuzațiile la adresa lui Florian Coldea sunt foarte grave și va avea de dat explicații consistente în fața procurorilor anticorupție. Ținând cont de aceste acuzații, nu este exclusă luarea unor măsuri preventive împotriva sa”, au declarat sursele.

Hideg susține că gruparea condusă de Florian Coldea i-a falsificat acuzații și dosare pentru a-l presa să vândă afacerea sa din domeniul sanitar unor străini, în special cetățenilor francezi.

Coldea la DNA

Coldea la DNA. Sursa foto: captură video

Planul lor ar fi fost să transforme afacerea lui Hideg într-un fel de Hexipharma 2, o afacere nereușită care a ajuns, de asemenea, în mâinile francezilor.

Cătălin Hideg

Cătălin Hideg. Sursa foto: Facebook

HIDEG: Toni l-a rugat pe Coldea, Coldea i-a dat ok-ul lui Dumbravă (n.red. generalul Dumitru Dumbravă), Dumbravă ne-a primit pentru că ne-a trimis Neidoni la Dumbravă, și Coldea, amândoi de fapt.

Acum, sincer, la cât scandal e cu oamenii ăștia poți să știi pe ce înregistrări or fi căzut Trăilă cu Dumbravă, Dumbravă cu ăla… Zice Dumbravă în înregistrare, zice Dumbravă că e supărat șefu’”.

Acuzații și împotriva generalului în rezervă Dumitru Dumbravă

Acuzații sunt îndreptate și împotriva generalului în rezervă Dumitru Dumbravă, un apropiat al lui Florian Coldea.

Se pare că acesta și-ar fi folosit influența, fie reală, fie doar simulată, asupra unor magistrați, promițând unor oameni de afaceri cu probleme că îi poate ajuta să scape ușor, în schimbul unor sume de bani.

Cătălin Hideg a furnizat ca probă o înregistrare audio, care a fost difuzată în timpul emisiunii „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea Plus.

DNA

DNA. Sursa foto: Facebook

HIDEG: „Dar ce cred că a vrut să facă Trăilă ăsta cu ei? A fost așa: bă, ăsta trebuie să ne dea 200 de mii la camera preliminară până la fund. Ia, mă, banii. Nu i-am dat decât 100 de mii că nu am mai avut pentru că îmi murea firma, am băgat banii în firmă cât am mai putut ca să plătesc salariile la 66 de oameni. După care zic: nu mai am bani să vă plătesc! Din momentul acela, Coldea a înnebunit! A început să-l amenințe și pe Dumbravă și pe ăsta să mă dea afară, să mă lase în pace pe stradă că-și bagă aia în fața mea, că nu mai vrea să audă.

– Zice Tocaci încontinuu: Bă, s-a supărat TC-ul pe tine.

– Acum, sincer, la cât scandal este cu oamenii aceștia, poți să știi pe ce înregistrări au căzut Trăilă cu Dumbravă, Dumbravă cu ăla…

– S-a supărat ăla pe tine. Ce crezi că au făcut ei? Au forțat nota sperând că judecătorul acela o să-i asculte și o să intrăm în Curtea de Apel cu situația favorabilă pe care mi-au promis-o”, se precizează în respectiva înregistrare.