Florian Bodog: „Modificăm legislația ca să putem acredita centrele de excelență”
- Dana Lascu
- 17 mai 2017, 00:00
Ieri, la Institutul Fundeni din București, a fost inaugurat primul Centru din România dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII).
La dezbaterea organizată de Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România și Clubul Român pentru Boala Crohn și Rectocolită ulcerohemoragică (RCCC), a participat și ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Totul se învârte în jurul pacientului
El a spus că „avem nevoie de astfel de centre care să fie centrate pe pacient, care să fie multidisciplinare și care să rezolve problemele acestor pacienți”. Ministerul Sănătății lucrează acum la crearea cadrului legislativ necesar pentru acreditarea acestor centre. „Vom începe să elaborăm un proiect de act normativ care va avea ca finalitate recunoașterea și acreditarea acestui tip de centru de excelență”, a subliniat Bodog.
Practic, centrul deschis ieri include 58 de specialiști, începând cu gastroenterologii, pneumologi, radiologi, nutriționiști, psihologi, asistenți, dermatologi și mulți alții. Reunind aceste specializări, centrul are deja în evidență 1.700 de pacienți cu boli intestinale inflamatorii. „Sunt boli incurabile, dizabilitante și costisitoare, atât la nivel de individ, cât și la nivel de societate. De cele mai multe ori, acestea sunt diagnosticate tardiv și tratate suboptimal”, a explicat prof. dr. Mircea Diculescu, președintele în exercițiu al RCCC.„Obiectivul nostru este optimizarea asistenței medicale și creșterea calității vieții pacienților cu BII prin promovarea unui model de abordare integrată, multidisciplinară, standardizată, actualizată și monitorizată permanent”, a subliniat, la rândul ei, prof. dr. Liana Gheorghe. În România, circa 15.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boală Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică.