Evenimentul Zilei > Politica > Primarul unui important oraș din România, propunere de referendum. Ce vrea să interzică edilul
Primarul unui important oraș din România, propunere de referendum. Ce vrea să interzică edilul

Primarul unui important oraș din România, propunere de referendum. Ce vrea să interzică edilul

Primarul localității Voluntari, Florentin Pandele, a declarat că vrea să organizeze un referendum local tot concomitent cu alegerile din 26 mai. Acesta va invita oamenii să voteze privitor la interzicerea jocurilor de noroc pe raza acestui oraș.

Florentin Pandele a declarat că acest referendum este solicitat de către cetățenii veniți în audiență la primărie. 

„Am propus Consiliului Local și s-a votat ca pe data de 26 mai sa facem un referendum vizavi de jocuri de noroc, interzicerea jocurilor de noroc pe raza administrativă a orașului Voluntari. Ceea ce a determinat lucrul acesta este că mai multe persoane au venit în audiență – mame, tați ai copiilor, părinți ai copiilor, cetățeni, doamne ai căror soți mi-au spus că merg și practică asemenea jocuri. În urmă cu mai bine de un an de zile, noi am emis o hotărâre, Consilul Local a dat o hotărâre prin care se făceau controale la aceste spații comerciale.”, a declarat Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari.

Primarul a ales să recurgă la această metodă deoarece legislația în vigoare nu permite interzicerea de către consiliile locale a jocurilor de noroc.

„Credem că va avea succes, pentru că nu mi se pare corect ca bănuții copiilor, banii care ar trebui să fie consumați în cadrul familiei în alte scopuri se duc la aceste jocuri de noroc, așa zisele păcănele.”, a declarat Pandele.

El a precizat că hotărârea de Consiliu Local va merge spre Instituția Prefectului. Ministerul de Interne va lua decizia finală cu privire la organizarea acestui referendum, conform Ziaruldeiași.ro.

„Dacă este sau nu constituțional vor stabili cei care sunt îndrituiți în acest sens. Totuși, noi considerăm că voința cetățenilor este cea care poate să decidă dacă pe raza administrativă a orașului nostru vor mai fi sau nu asemenea spații comerciale. (…) Suntem convinși că vor fi atacuri, pentru că aceasta este o industrie, industria jocurilor de noroc a prins rădăcini în cei 29 de ani destul de puternic. Este o industrie în care se vehiculează sume mari de bani, sunt convins că vor fi atacuri împotriva mea, a Consiliului Local, dar noi ne asumăm aceste lucruri.”, a mai explicat primarul din Voluntari.

„Costurile nu sunt mari pentru că vom avea într-o sală urna pentru voturile pentru europarlamentare, în cealaltă sală va mai fi urna de care discutăm, pentru referendum, – dacă va fi sau nu – și celălalt referendum pe care îl propune președintele republicii. (…) Nu pot face un pronostic vizavi de câți vor veni să voteze, cert este un lucru că voința Consiliului Local ar trebui să se materializeze prin acest referendum. Sunt convins că sunt foarte mulți cetătățeni care și-ar dori mai multe subiecte care să poată fi prezentate la un referendum, dar eu consider că oportunitatea în momentul de față este această acțiune, iar demersul nostru este, nu căutăm neapărat să fie unul aplaudat, lăudat, dar credem că este de oportunitate maximă.”, a completat Pandele.