Florentin Marinescu: De la Cupa Campionilor Europeni la susținerea lui Călin Georgescu

Florentin Marinescu. Arhiva EVZ

Florentin Marinescu, o legendă în domeniul pregătirii fizice și al artelor marțiale, este una dintre vocile care susțin candidatura lui Călin Georgescu la președinția României. Fost antrenor al echipei Steaua București, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni în 1986, Marinescu își exprimă clar opiniile despre starea politică a țării și despre ce înseamnă patriotismul în contextul actual.

Marinescu: O carieră strălucitoare în sport și o nouă direcție

Florentin Marinescu, Președintele Federației Române de Arte Marțiale (FRAM), So-Shihan, legenda vie a Artelor Marţiale din România, ajuns la 73 de ani, a avut un rol esențial în succesul istoric al Stelei la Sevilla, împotriva Barcelonei. Relația sa apropiată cu foștii jucători și cu Valentin Ceaușescu, protectorul echipei din acea perioadă, i-a consolidat statutul de figură marcantă în lumea sportului românesc. Totodată, pasiunea sa pentru arte marțiale, unde este cunoscut sub titlul de sensei, l-a adus în fruntea Federației Române de Judo.

În plan politic, Marinescu a devenit un susținător fervent al lui Călin Georgescu, un candidat atipic, despre care spune că reprezintă o alternativă autentică la clasa politică tradițională din România. Marinescu critică dur actualele partide politice, pe care le consideră responsabile de stagnarea și degradarea țării.

Argumentele lui Marinescu pentru susținerea lui Călin Georgescu

Florentin Marinescu îl descrie pe Georgescu ca pe un om diferit de politicienii obișnuiți, subliniind că acesta are o educație solidă și un discurs orientat spre interesele naționale. În viziunea sa, Georgescu este un lider cu un profil moral remarcabil, fără implicații în scandaluri de corupție sau legături cu „interese personale și dosare ascunse”.

Două detalii din cariera lui Georgescu au avut o influență puternică asupra lui Marinescu. Primul este trecutul său sportiv – Georgescu a practicat judo și a fost vicecampion național la juniori. Al doilea este mentoratul primit de la Mircea Malița, o figură importantă în cultura și educația românească.

„Printre altele, m-au atras două detalii din cartea lui de vizită. Unu: a făcut judo de performanță și a fost elevul unuia dintre foștii mei colegi. Și doi: e unul dintre discipolii lui Mircea Malița, o mare personalitate a României. Că noi ne batem joc și ni se pare că tot ce a existat înainte de ‘90  în România n-are valoare, e treaba fiecăruia. Dar, pentru mine, e suficient să știu că a lucrat cu Malița ca să fiu atent la ce spune. Înseamnă că are grijă să arate lucruri deștepte”, declară Marinescu, pentru Gazeta Sporturilor, precizând că aceste aspecte îl definesc pe Georgescu ca pe un lider capabil să vorbească din suflet despre națiune și popor.

Controverse și critici

Un subiect sensibil pentru candidatul susținut de Marinescu este asocierea sa cu simpatii pro-Putin și cu mișcarea legionară. Marinescu consideră aceste etichete drept „mârșăvii” menite să denigreze un lider autentic. „Cum spui o vorbă din suflet pentru România, ajungi imediat pro-Putin sau legionar”, afirmă el, adăugând că astfel de acuzații sunt doar „scenarii” care influențează opinia publică.

Marinescu atrage atenția asupra unei tendințe globale de a confunda patriotismul cu naționalismul și, mai departe, cu extremismul. Această percepție greșită, susține el, duce la stigmatizarea celor care își exprimă iubirea pentru țara lor.

„M-am uitat și eu pe filmulețele lui. Sunt două povești care i s-au pus în gură. I s-a adresat întrebarea despre mișcarea legionară și a zis că a fost o mișcare naționalistă. Dacă vorbești despre naționalism, îl legăm imediat de evrei? Dacă tu ești naționalist, înseamnă că vrei să faci ce au făcut ăia? Niște aiureli! Nu mai avem voie să iubim România cu adevărat, din suflet? Să punem în context și să ne amintim că, în momentul construcției ei, mișcarea legionară a fost percepută și îmbrățișată ca un curent extraordinar. Aaa, că a deviat după aceea într-o zonă extremistă, aia e altceva. Dar ce facem? Translatăm oamenii de acum în vremurile acelea și-i etichetăm pe loc extremiști doar fiindcă vorbesc despre naționalism?,” se întreba Florentin Marinescu.

Planuri pentru viitorul României

În opinia lui Marinescu, România are nevoie de un lider care să promoveze interesele naționale și să combată dependența economică de fondurile externe. El critică politica actuală pentru distrugerea economiei și pentru deciziile care au afectat sectorul energetic. „Am vândut tot în țara asta.

Nu mai facem nimic decât să împrumutăm bani la infinit”, spune Marinescu, pledând pentru o schimbare radicală în direcția dezvoltării sustenabile.

Călin Georgescu. Sursa foto: facebook / Călin Georgescu

O viziune bazată pe valori

Florentin Marinescu vede în Călin Georgescu un lider capabil să ridice România din stagnare. Discursul său se concentrează pe nevoia de a reîntoarce valorile naționale în prim-plan și de a construi o Românie demnă. Totodată, Marinescu își exprimă dezamăgirea față de opțiunile electorale actuale, afirmând categoric că nu ar accepta o conducere care nu respectă principiile fundamentale ale patriotismului.

„Dacă iese Lasconi președinte, plec definitiv din România!”, declară Marinescu, convins că singura cale pentru salvarea țării este un lider precum Georgescu, care să inspire respect și speranță în rândul cetățenilor.