Floare în borcanele cu murături. Greșeala pe care majoritatea gospodinelor o fac

Murături. Sursa foto: Pixabay

Pe final de toamnă, majoritatea gospodinelor sunt preocupate cu ultimele pregătiri pentru sezonul rece. Murăturile, dulceața, zacusca, gemul sau siropurile se păstrează la loc răcoros. În caz contrar, conservele ar putea ajunge să se strice sau să se formeze mucegai în borcane.

Murături tari și croncante. Cum evitați formarea mucegaiul

Floarea la murături este, de fapt, o formă de mucegai, care se dezvoltă într-un mediu umed. În unele cazuri, aceasta se formează doar la suprafață și nu schimbă gustul sau textura legumelor din saramură.

Cu toate acestea, există situații în care mucegaiul schimbă complet gustul sau înmoaie legumele. De altfel, multe gospodine se confruntă cu aceste temeri atunci când pregătesc conservele pentru iarnă.

Greșeala pe care ar trebui să o eviți atunci când pregătești conservele

Saramura cu floare deasupra poate căpăta o nuanță albicioasă, iar mirosul va fi înțepător. Pentru a evita formarea acesteia, este esențial să nu speli legumele cu apa de la robinet dacă nu a fost fiartă în prealabil.

Apa de la robinet poate conține minerale, care contribuie la apariția florii. Dacă alegi să le speli cu apă îmbuteliată, adaugă o lingură de bicarbonat în vas.

Murături. Sursa foto: Pixabay

În plus, bacteriile de pe mâini pot favoriza formarea mucegaiului. Astfel, înainte de proces asigură-te că ai mâinile curate și lucrezi într-un mediul steril.

Floare în borcanele de murături. Sterilizarea și sarea folosită sunt la fel de importante

Sterilizarea borcanelor este unul dintre cei mai importanți pași în acest proces. Fie că prepari gem, zacuscă sau murături, borcanele trebuie să fie atent curățate și sterilizate. După ce le-ai spălat bine, acestea pot fi introduse la cuptorul încălzit timp de 5-10 minute.

 În plus, sarea pentru murături este grunjoasă, iar compoziția lichidă trebuie amestecată până când aceasta s-a topit complet. Atenție! Sarea nu se adaugă ca atare în borcane. Multe persoane folosesc sarea iodată la varza murată, aspect care va duce la înmuierea acesteia.