Flancul sudic al UE are rezerve

Flancul sudic al UE are rezerve

Uniunea Europeana (UE) a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a ajuns la o pozitie comuna asupra viitorului Kosovo, cu toate ca cinci state membre, intre care si Romania, au exprimat rezerve fata de acordarea "independentei sub supraveghere" pentru provincia sarba.

Desi, dupa reuniunea ministrilor de externe UE de la Bremen, tarile membre au aprobat oficial planul lui Martti Athisaari, emisarul ONU pentru Kosovo, Romania, Grecia, Slovacia, Slovenia si Spania au exprimat temeri conform carora „independenta sub supraveghere” - respinsa de Belgrad - ar putea alimenta instabilitatea in Balcani sau ar incuraja miscarile separatiste si solicitarile privind mai multe drepturi acordate minoritatilor.

Pozitia Romaniei, care a fost reprezentata de secretarul de stat Cosmin Vierita, a fost bazata pe principiile inviolabilitatii frontierelor, integritatii statale si neacordarii de drepturi colective. Bucurestiul a precizat totusi ca sustine o pozitie comuna a UE, la fel ca si Spania. „Ne ingrijoreaza faptul ca s-ar putea vorbi de o fragmentare a tarilor, in Europa. Totusi, Spania nu va destrama unitatea din UE”, a declarat seful diplomatiei spaniole, Alberto Navarro.

„Am subliniat - asa cum a fost deja exprimat de parlamentul slovac - ca negocierile viitoare trebuie sa ia in considerare interesele legitime ale ambelor parti, Belgradul si Pristina”, a declarat ministrul slovac de externe, Jan Kubis, facand referire la o noua runda de tratative, idee sustinuta de Rusia, care a anuntat ca se va opune planului Athisaari in Consiliul de Securitate al ONU, unde maine incep dezbaterile pe acest subiect.

Ne puteți urmări și pe Google News