Doua adolescente in varsta de 14, respectiv 15 ani, spun ca au incercat sa se sinucida fiindca si-au dezamagit parintii.
Nu doar adultii pot suferi de depresie, ci si copiii ori adolescentii. Tulburarile psihice apar in special in perioadele de stres intens, cum sunt cele din preajma examenelor ori dupa un soc: divortul in cuplu sau moartea unuia dintre parinti. Multe familii nu sesizeaza la timp problemele pe care le au copiii lor fiindca le confunda cu tulburarile hormonale.
Numarul mare al absentelor, increderea exagerata acordata prietenilor, noptile lipsite de acasa, irascibilitatea, tristetea, lipsa dorintei de a mai comunica pot fi semne ale unei depresii la tineri. In aceste situatii, parintii trebuie sa se fereasca de pedepse si sa dovedeasca, mai degraba, afectiune, intelegere si prietenie fata de copil.
Copiii ambitiosi sunt la risc
Schimbarile hormonale pot deter-mina tulburari comportamentale, dar acestea se manifesta printr-o stare de exuberanta si prin dorinta puternica de a fi in contradictoriu cu cei din jur: parinti, profesori. Depresia in schimb ii face pe tineri necomunicativi, tristi, nervosi, stari care sunt insotite, uneori, de insomnii, tulburari de atentie, dureri de cap si stomac.
Afectati sunt in special copiii foarte ambitiosi, de la care parintii au pretentii exagerate ori cei care trec printr-un soc. Unii ajung chiar la gesturi extreme, cum sunt tentativa de suicid sau chiar sinuciderea. „Multi dintre pacientii mei tineri, cu stari depresive, au fost asa-numitii „copii cuminti”. Cand parintele preseaza prea mult un copil, acesta cedeaza in momente-cheie, cum sunt cele din preajma examenelor”, avertizeaza Cristiana Levitchi, psiholog clinician la Spitalul clinic de copii „Victor Gomoiu”, din Bucuresti.
Petreceti mai mult timp alaturi de copii Mihaela D., o adolescenta in varsta de 15 ani din Bucuresti, acum clasa a VIII-a, povesteste ca a incercat sa se sinucida in preajma Testelor nationale la matematica: „Tata imi spusese ca daca nu reusesc sa iau minimum 6 imi va da o bataie crunta. Ne certasem foarte rau pentru ca nu ma lasa afara cu prietenii. Cand m-am dus la scoala, profesorul de matematica, care stia ca sunt batuta pentru note proaste, mi-a spus ca nu am reusit mai mult de 4 la testare. M-am speriat ingrozitor.
M-am dus la toaleta si m-am taiat cu lama. Colegii m-au gasit cu mainile pline de sange”. Fata recunoaste ca a recurs la acest gest in speranta ca tatal ei se va speria si nu o va mai bate. O alta adolescenta de 14 ani, internata la Spitalul „Alexandru Obregia” din Bucuresti, povesteste ca s-a gandit sa se arunce de la balcon dupa ce parintii ei au divortat.
„Nu mai puteam sa ma concentrez la scoala si adunasem sute de absente. Ma simteam mai bine la internet-cafe, fumam, simteam ca traiesc intens. Mai greu a fost cand m-am intors la scoala si a inceput sa ploua cu note de 3. Am incercat sa recuperez materia pierduta, dar mi-a fost greu, asa ca am inceput din nou sa chiulesc”, povesteste fata, adaugand ca situatia in care se afla si dezamagirea familiei au facut-o sa se gandeasca din nou la sinucidere.
Doctorul Corina Ciobanu, medic primar neuropsihiatrie la Clinica de psihiatrie a Copilului si Adolescentului, spune ca este foarte important ca parintii sa comunice cu copilul lor. „Parintii petrec prea putin timp alaturi de tineri si considera ca banii sunt totul in relatia cu copilul. Lasati nesupravegheati, de multe ori, adolescentii nu stiu cum sa-si foloseasca libertatea. Ajunsi in situatii-limita, absenteism scolar, datorii in bani, acestia se gandesc la sinucidere”, spune medicul. Specialistul atentioneaza ca dorinta de sinucidere reprezinta, de fapt, incercarea de a atrage atentia.