FISCUL ți-a luat prea mulți bani? Iată ce trebuie să faci. Reglementarea a apărut ieri!
- Raluca Florescu
- 15 mai 2015, 11:51
Modalitatea de restituire a sumelor plătite la bugetul de stat în plus faţă de obligaţia legală ori a sumelor plătite în vederea realizării unei prestaţii care nu a mai fost efectuată şi pentru care nu există obligaţia de declarare a fost reglementată printr-un ordin al MFP, apărut în Monitorul Oficial nr. 0328 din 14 mai 2015.
În măsura în care plata sumelor reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidat se constată că a fost fără temei legal, cel care a făcut plata are dreptul la restituirea sumei respective, se precizează în ordin.
Este vorba despre sumele achitate în plus ce nu sunt cuprinse în vreo altă reglementare sau pentru care nu există o altă procedură de restituire.
Ce sume pot fi restituite?
Se restituie, la cerere, debitorului următoarele sume:
- cele plătite fără existenţa unui titlu de creanţă;
- cele plătite în plus faţă de obligaţia fiscală;
- cele plătite ca urmare a unei erori de calcul;
- cele plătite ca urmare a aplicării eronate a prevederilor legale;
- cele de rambursat de la bugetul de stat;
- cele stabilite prin hotărâri ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;
- cele rămase după efectuarea distribuirii în cazul în care executarea silită a fost pornită de mai mulţi creditori sau când până la eliberarea ori distribuirea sumei rezultate din executare au depus şi alţi creditori titlurile lor;
- cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din reţinerile prin poprire, după caz, în temeiul hotărârii judecătoreşti prin care se dispune desfiinţarea executării silite.
Cele trei formulare care pot fi utilizate
- „Cerere de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare“;
- „Dispoziţie de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare“;
- „Înştiinţare de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare“.
În cerere trebuie precizat: denumirea solicitantului; codul de înregistrare fiscală; domiciliul fiscal al solicitantului; suma şi natura creanţei solicitate la restituire; codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar; banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei; datele de identificare ale organului fiscal în a cărui administrare se află acesta; motivul pentru care se solicită restituirea taxei, temeiul legal al solicitării şi documente justificative, dacă este cazul.
La cererea de restituire se anexează copii ale documentelor de plată ale solicitanţilor.
Cererea va fi analizată în termen de 15 zile de la depunere. În termen de 3 zile de la aprobare, documentația împreuna cu dispoziția de restituire se transmit de către autoritatea sau instituţia publică unităţii Trezoreriei Statului la care sunt arondate acesteia. În cazul solicitanţilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară, în contul indicat prin cererea de restituire. În cazul persoanelor fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat, fie în numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/ rambursarea unor sume.