Fiscul lui Macron a pus gând rău companiilor care au profitat de criză

O notă internă a Ministerului Economiei din Franța, numit și Ministerul de la Bercy, dă detalii asupra strategiei necruțătoare puse la cale de guvernul Macron pentru a contracara asaltul companiilor franceze care au făcut bani grei de pe urma pandemiei, anunță Le Point, citând L'Express.

„Amnistia” fiscală provocată de izolare va lua sfârșit cât de curând. Procedurile de control conduse de administrația Macron sunt puse pe pauză de mai multe săptămâni în virtutatea crizei sanitare. Însă oficialii de la Palatul Bercy se pregătesc de un contraatac devastator începând cu septembrie.

Conform L’ Express, o notă internă elaborată pune la punct o strategie dură care va defini politica fiscului francez în următoarele luni. Obiectivul declarat este acela de a delimita firmele care au fost afectate cu adevărat de epidemie de cele care au profitat fără milă de acest context.

Documentul de 7 pagini consultat de publicația franceză și semnat de Frédéric Iannucci, șeful Fiscului, a fost trimis organelor de control fiscal pe data de 12 mai. Prioritatea acestei strategii o reprezintă controale „la sânge”, foarte complexe la companiile despre care există semnale că au acționat fraudulos, speculând oportunițățile de pe piață pentru a-și rotunji conturile în timpul vârfului crizei sanitare.
În schimb, firmele oneste se vor bucura de o atitudine mai „prietenoasă” a reprezentanților finanțelor, care le vor onora cu mult mai puține controale și doar în caz de forță majoră, arată documentul. Anul 2019 a consemnat un an triumfător în lupta contra fraudei fiscale, Fiscul reușind să recupereze nu mai puțin de 12 miliarde de euro.
Însă 2020 a permis mult mai puține controale, iar de la debutul pandemiei funcționarii statului au lucrat doar de la distanță, redeschiderea oficială a „sezonului trofeelor” la controale fiscale fiind prevăzută abia pentru luna septembrie.
Pe „lista neagră” a firmelor care vor fi vizitate obligatoriu de zeloșii agenți ai lui Macron sunt vizate platformele de e-commerce, firmele de telecomunicații, de jocuri video online, platformele de streaming. Un alt sector sensibil la „ochiul și timpanul” organului fiscal sunt furnizorii de materiale medicale și paramedicale cu activitate suspectă.
De asemenea, nu vor scăpa de vigilența organelor nici firmele care au dat dividende sau care vor fi vândut active până la finalul anului, precum și cele care solicită amânarea obligațiilor către stat timp de trei luni.