Inspectorii ANAF au efectuat o inspecţie inopinată la sediile marilor firme de distribuţie a carburanţilor, pentru a analiza profiturile acestora.
Principalele companii petroliere de pe piaţa locală s-au trezit ieri-dimineaţă cu inspectorii Fiscului la uşă. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să ia la puricat rapoartele financiare ale firmelor de distribuţie a carburanţilor. Scopul: să se cerceteze cum au stabilit taxele plătite statului, dar şi pe ce bază au scumpit carburanţii, a declarat pentru EVZ preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
"Am făcut un control inopinat şi, în funcţie de constatările ad-hoc, vom extinde inspecţiile. Sperăm ca până vineri să avem primele rezultate ale acestui control", a spus Blejnar.
Preţul benzinei, verificat
Dat fiind că este vorba despre mari contribuabili, analiza ar putea dura câteva luni. Preşedintele ANAF a specificat că inspectorii vor verifica, printre altele, legătura dintre preţul de achiziţie a carburanţilor de către companiile de distribuţie şi preţul de vânzare a acestora la pompă.
De asemenea, se va analiza valoarea accizelor plătite statului, legătura dintre veniturile din exploatare pe 2010, cheltuieli şi modificările de preţ operate de companiile petroliere la pompă.
Totodată, vor fi luate la puricat contractele de achiziţie şi livrare a produselor petroliere, inclusiv ale companiilor din grup, importurile/exporturile de carburanţi. Dacă vreuna din firme a înregistrat pierderi în 2010, se va urmări care au fost factorii principali ce au cauzat acest rezultat - ce marje de profit s-au practicat, ce elemente au cântărit cel mai mult în cheltuieli, a menţionat Blejnar.
Şi alte tipuri de cheltuieli vor fi analizate, în special cele cu afiliaţii: de transport, de prestări servicii, consultanţă, de intermediere etc. "O să facem o analiză cum şi-au constituit impozitele şi taxele, cum şi-au stabilit profitul impozabil", a adăugat şeful ANAF.
Analiză cerută de Boc
Demersul Fiscului are loc la cererea premierului Emil Boc, după ce scumpirile la pompă ale carburanţilor au stârnit un val public de proteste. Boc a declarat luni că a solicitat ANAF să verifice "gradul de profit pe care îl au cei care măresc foarte rapid preţul la benzină", ameninţând cu noi impozite dacă profitul e nejustificat.
Preţul carburanţilor a crescut puternic în ultimii doi ani, cea mai ieftină benzină depăşind pragul de 5 lei/litru. În 2010, România a fost pe locul trei în UE la scumpirea benzinei. Principalii operatori sunt OMV Petrom, Rompetrol, LukOil şi MOL.
MOBILIZARE GENERALĂ
Lupta cu benzinarii se ascute pe Facebook
Mara Popescu
În jur de 12.000 de români îşi anunţaseră, până aseară, participarea la marele protest împotriva benzinarilor, de la începutul săptămânii viitoare. E drept, confirmările au fost făcute deocamdată doar pe Facebook.
Alte 1.350 de persoane se gândeau dacă vor răspunde la îndemnul ca în perioada 17-19 ianuarie să nu facă deloc încasări benzinăriilor.
Chemarea la boicot capătă pe alocuri accente revoluţionare. "România, trezeşte-te! Protestul de la benzinării trebuie să continue! Aşa că, dragi români, haideţi să nu ne mai lăsăm călcaţi în picioare de benzinarii multimiliardari şi să-i facem să vadă ce înseamnă să piardă bani. Vă rugăm să fiţi solidari cu noi şi în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie 2011 să nu intre nimeni în nicio benzinărie. Să mergem cu RATB-ul, cu bicicletele sau pe jos, dar să nu mai alimentăm maşinile ca să nu mai umplem buzunarele celor care profită de noi. Amintiţi-vă de 21-22 decembrie 1989 şi încercaţi să faceţi la fel! Daţi mai departe acest mesaj, să ajungă în toată ţara! Vă mulţumim!", aşa sună mesajul care face furori pe e-mailuri sau pe site-urile de socializare.
Alte proteste
Până la marele boicot, în mai toată ţara continuă de acum celebrele proteste cu mărunţiş. După ce vinerea trecută, sute de conducători auto au paralizat, timp de vreo oră, activitatea mai multor benzinării din Sibiu, Iaşi, Deva, Constanţa şi Cluj-Napoca, proteste similare sunt anunţate şi pentru acest sfârşit de săptămână.
Clujenii nemulţumiţi de creşterea preţului la carburanţi sunt aşteptaţi azi în centrul oraşului pentru alte proteste. Iar la Deva, următoarea acţiune este programată pentru mâine, de la ora 16.30. Locul de întâlnire al protestatarilor fiind parcarea magazinului Real.
"Amintiţi-vă de 21-22 decembrie şi încercaţi să faceţi la fel! Daţi mai departe acest mesaj, să ajungă în toată ţara!" FRAGMENT DIN MESAJUL MOBILIZATOR