Evenimentul Zilei > Actualitate > Firmele vor fi înfiinţate cu mai puţini nervi şi bani
Firmele vor fi înfiinţate cu mai puţini nervi şi bani

Firmele vor fi înfiinţate cu mai puţini nervi şi bani

Procedurile de înregistrare a firmelor vor fi simplificate, iar costurile de publicitate vor fi reduse, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

Pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri, Ministerul Justiţiei (MJ) a realizat un proiect de lege care vizează simplificarea procedurii de înregistrare a firmelor, respectiv reducerea costurilor prin înlocuirea publicităţii în Monitorul Oficial (MO) cu publicitatea într-un buletin electronic (fiind prevăzută o taxă unică de publicare/act de 30 lei). Însă această procedură ar urma să fie aplicabilă la doi ani după intrarea în vigoare a legii.

Reprezentanţii mediului de afaceri au recomandat ca publicarea să se facă, pentru o perioadă, atât în MO, cât şi în buletinul electronic pentru a remedia eventualele lacune iniţiale ale programului informatic.

Un alt aspect important este crearea un mecanism pentru asigurarea uniformităţii practicii de control administrativ, iar procedura de înregistrare va fi unitară pentru toate categoriile de persoane fizice şi juridice înregistrate în Registrul Comerţului.

"Este un proiect de lege cu impact major asupra mediului de afaceri şi un pas foarte important în strategia de susţinere a acestuia, oferind comerciantului un instrument normativ suplu, unitar, într-un limbaj accesibil", a declarat Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei.

Un nou funcţionar public

De asemenea, proiectul de lege mai prevede înlocuirea controlului judiciar anterior înregistrării în Registrul Comerţului – exercitat prin judecătorul delegat – cu un control administrativ, realizat de un funcţionar public cu statut special (investit şi eliberat din funcţie prin ordin dat de ministrul justiţiei), cu autoritate publică, mai exact registratorul comercial.

"E un proiect de lege cu impact major asupra mediului de afaceri şi un pas foarte important în strategia de susţinere a acestuia.",
CĂTĂLIN PREDOIU, ministrul justiţiei

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: