Firmele, sub media UE

Firmele, sub media UE

Pentru a ajunge din urmă statele membre trebuie să înfiinţăm nu mai puţin de 230.000 de firme noi în următorii cinci ani.

Pentru a ne apropia de nivelul Europei, numărul de firme mici şi mijlocii din România trebuie să crească de la 26 la mia de locuitori în prezent până la 40 în 2013, susţin reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Acest lucru poate fi realizat cu condiţia ca guvernul să aloce mai mulţi bani de la bugetul pentru înfiinţarea de companii, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului.   Bucureştiul are firme cât media UE „Avem nevoie de zeci de mii de firme noi, de sute de mii de persoane pregătite. Actualul guvern şi parlamentul au hotărât să crească procentul din buget alocat pentru IMM-uri la 0,4% din PIB, în momentul de faţă fiind de circa 0,1%. Dacă mărim procentul acesta, vom avea de patru ori mai mulţi bani şi vom face un program de start-up care să înfiinţeze în fiecare an 500-1.000 de firme“, ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, în cadrul Convenţiei Naţionale a Consiliului, desfăşurată, la sfârşitul săptămânii trecute, la Sinaia.

Regiunea cu cele mai multe firme mici şi mijlocii este Capitala, unde la fiecare mie de locuitori există în jur de 50 de IMM-uri, număr echivalent cu media UE, dar aproape de două ori mai mare decât media pe ţară. Potrivit estimă rilor reprezentantului CNIPMMR, pentru a ajunge la 40 de firme la o mie de locuitori în 2013, numărul acestora trebuie să crească cu circa 230.000. „În momentul de faţă, noi avem 600.000 de IMM-uri.

În ultimii doi ani, numărul de IMM-uri a crescut cu circa 25.000 anual, însă e necesară o intensificare a creşterii“, susţine Nicolescu. Pentru aceasta, este foarte important ca mediul de afaceri să fie previzibil. Potrivit sursei citate, orice modificare a Codului Fiscal creează mari dificultăţi unui număr de 20-30.000 de firme. Iar o creştere cu 5% a cheltuielilor fiscale le-ar tăia tot profitul şi acestea ar fi nevoite să-şi închidă porţile, spune Ovidiu Nicolescu. Standardele europene au falimentat firme româneşti Comparativ cu anul trecut, în 2008 numărul firmelor mici şi mijlocii care îşi pregătesc proiecte de accesare a fondurilor europene s-a triplat, ajungând la circa 18.000, spune preşedintele Consiliului IMM-urilor. Însă, potrivit estimă rilor sale, banii puşi la bătaie de UE pentru România pot finanţa proiecte de dezvoltare a afacerilor pentru numai aproximativ 4.000 de firme.

„Deja avem într-un singur an de trei ori mai multe firme decât pot contracta toată perioada. Aşteptăm să vină cu proiecte IMM-urile care au potenţial de dezvoltare, adică cele din domenii precum electronică sau mecanică fină“, precizează Nicolescu.

Potrivit acestuia, 20%-30% din totalul firmelor care au dat faliment anul trecut nu s-au putut ridica la standardele de calitate europene. Totuşi, cele mai vulnerabile domenii de activitate sunt comerţul, unde firmele mici româneşti sunt sufocate de marile lanţuri străine, construcţiile, din cauza lipsei forţei de muncă, şi industria textilă.

Ne puteți urmări și pe Google News