Firmele mici, disputate între contabili şi Finanţe

Firmele mici, disputate între contabili şi Finanţe

Ministerul Finanţelor vrea să permită firmelor mici să-şi ţină singure contabilitatea. Experţii contabili spun însă că măsura va crea haos în economie.

Propunerea din proiectul de modificare a Legii contabilităţii, iniţiat de Ministerul Finanţelor, care i-a contrariat cel mai mult pe contabili se referă la posibilitatea ca administratorii de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon să semneze situaţiile financiare anuale în locul experţilor contabili.

Plafonul urmează să fie stabilit prin ordinul ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, un susţinător al simplificării contabilităţii pentru micile afaceri. "Noi avem în acordul cu FMI şi Comisia Europeană posibilitatea introducerii unui sistem simplificat pentru întreprinderile mici", a declarat ministrul.

Cine şi ce semnează

Actuala legislaţie impune ca toate situaţiile financiare anuale să fie semnate de directorul economic, contabilul-şef sau o persoană împuternicită care trebuie să aibă studii superioare economice şi să fie angajate în departamentul financiar-contabil, precum şi de persoane fizice sau juridice autorizate, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR).

În vreme ce Ministerul Finanţelor arată că modificarea este avantajoasă, simplificând procedurile şi reducând costurile, CECCAR crede că este vorba despre "aruncarea în derizoriu a contabilităţii“.

"Prin aceste modificări se doreşte harababură, ca să pescuiască unii în ape tulburi. Nu se doresc o ordine şi o răspundere clară. Experţii noştri sunt verificaţi, certificaţi, este o organizaţie de elită“, spune Emil Floriţă, director executiv CECCAR.

Organizaţia avertizează că nu va mai exista nicio garanţie în privinţa calităţii situaţiilor financiare, deci, a rezultatelor declarate public. "Avem o recomandare de la CE să reducem povara administrativă a firmelor mici.", GHEORGHE IALOMIŢIANU, ministrul finanţelor publice