Marile câştigătoare de pe urma preţului ridicat al petrolului nu sunt numai marile companii petroliere, criticate deseori pentru profiturile substanţiale obţinute în aceste momente, ci şi companiile de servicii petroliere, scrie publicaţia "Financial Times" (FT).
În ultimii trei ani, profiturile companiilor din domeniu s-au triplat, conform firmei de consultanţă în domeniul energetic Wood Mackenzie. Şi anul acesta va fi unul foarte bun pentru marii jucători din această industrie (foraj, instalaţii, exploatare de câmpuri petroliere - n.r.), precum Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes sau Transocean.
Asta deoarece marile grupuri petroliere vor dezvolta noi proiecte în goana după ţiţeiul foarte scump. În aceste condiţii, cererea mare pentru servicii a ridicat preţurile în domeniu. Totuşi companiile de servicii petroliere spun că au crescut şi preţurile la materialele necesare în industrie. Vinerea trecută, Schlumberger, liderul mondial al industriei de servicii petroliere, a raportat venituri de 6,75 miliarde de dolari, pentru al doilea trimestru al anului curent, după ce în primul trimestru consemnase venituri de 6,29 miliarde de dolari.
Compania este prezentă în peste 80 de ţări şi are peste 80.000 de angajaţi. Un raport al Citibank arată că investitorii se vor orienta în urmă torii ani spre acţiunile companiilor de servicii petroliere care astăzi sunt subevaluate. Banca recomandă investiţia în astfel de titluri, deoarece în următorii treipatru ani, industria de profil o va duce foarte bine. Platformele marine, la mare căutare „Există o cerere imensă pentru echipamente şi servicii în domeniul petrolier, deşi companiile din industrie de-abia mai fac faţă comenzilor“, a declarat pentru FT Colin Lothian, analist la Wood Mackenzie. Platformele extractive marine sunt, conform unui raport al Barclays Capital, cel mai căutat produs în zona de servicii. Există în acest moment circa 120 de astfel de instalaţii comandate, dintre care 40 vor fi livrate anul acesta. De asemenea, există o cerere mare de infrastructură şi în domeniul gazelor naturale. Spre exemplu, extracţia acestor resurse reprezintă circa 80% din activitatea de foraj din SUA.