Scandalul Hexi Pharma scoate la iveală, zi de zi, noi minunăţii care se întâmplă în sistemul sanitar românesc. Potrivit comunicatului de joi al Ministerului Sănătăţii, firma lui Dan Condrea, care a murit duminica trecută într-un accident de mașină, se află pe locul al doilea pe lista cu toate contractele pentru biocide încheiate de spitale anul trecut.

Un contract cât 600

Înaintea Hexi Pharma se plasează firma ploieșteană Al Carina SRL, care are un contract ce valorează mai mult decât 600 de contracte ale Hexi Pharma. Al Carina a încheiat, în 2015, un contract de peste 10 milioane de lei cu Spitalul din Târgu Mureş, iar firma lui Condrea a obţinut, anul trecut, în total opt milioane de lei din peste 600 de contracte.

Reporterii Ştirilor TVR au încercat, ieri, să dea de sediul Al Carina. La adresa trecută în acte nu au găsit nicio societate, ci doar o locuiţă. La adresa indicată telefonic de un reprezentant al firmei Al Carina SRL, reporterii au dat doar de un depozit în câmp.


FOTO:Sediul Al CarinaCine este Al Carina

Firma Al Carina a fost înființată în 1993 și îi are ca acţionari pe Dan Cruceanu şi pe Alina Cruceanu. Potrivit informațiilor site-ului flux24. ro, Cruceanu ar fi fost cel mai mare distribuitor Hexi Pharma. Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, ar fi venit în ziua în care a murit, conform unor informații neverificate, de la Ploiești.

Dan Cruceanu a început afacerile cu o firmă de curățenie, dar ar fi fost ajutat de SRI și de Mircea Cosma, președintele Consiliului Județean Prahova, anchetat în mai multe dosare, să obțină contracte cu CONPET, Consiliul Județean, spitale etc, a declarat, în exclusivitate pentru Flux 24, fostul ofițer SRI Adrian Radu, care locuiește în Prahova.

La Al Carina ar lucra, potrivit aceleiași surse, și colonelul Paiș Florin, fost șef până nu de multă vreme al sectorului W din cadrul SRI Prahova, care se ocupă de crima organizată transfrontalieră. Socrul lui Paiș Florin este Grigore Vasile, până recent fost adjunct al IPJ Prahova.

Contactat de Evenimentul zilei, Dan Cruceanu a negat că printre angajații SC Al Carina SRL s-ar număra și colonelul Paiș Florin. De asemenea, el a precizat că firma sa nu a fost niciodată distribuitor al produselor Hexi Pharma.


Primii jucători pe piața biocidelor sunt Al Carina (10.036.644 lei), Hexi Pharma (7.928.378 lei) și Remix Com (4.159.200 lei). Firmele care domină piața din România au avut anul trecut contracte cu unitățile sanitare de stat de aproape 52 de milioane de euro, atât pentru biocide, reactivi, cât și pentru aparatură medicală.


Ultima oră. Aseară, Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma, a fost dusă cu mandat la Parchetul General, pentru audieri. Ea trebuie să dea explicații procurorilor în legătură cu mai multe contracte în care este implicată firma.