Evenimentul Zilei > Politica > Firea primește decisiva. O va susține Dragnea? „Nu se sperie amenințările de tip interlop”
Firea primește decisiva. O va susține Dragnea? „Nu se sperie amenințările de tip interlop”

Firea primește decisiva. O va susține Dragnea? „Nu se sperie amenințările de tip interlop”

În timp ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, consideră companiile municipale din București legale, Opoziția uzează de orice mijloc pentru a demonstra contrariul.

Marți, liberalii au depus la Tribunalul Municipiului București cererea de chemare în judecată pentru dizolvarea companiilor municipale înfiinţate de Gabriela Firea. Cererea este semnată de Florin Cîţu, vicepresedinte PNL, Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ciprian Ciucu, consilier CGMB.

 

Dancă a transmis că liberalii vor avansa demersul și vor sesiza și Curtea de Conturi. „Consilieii PNL au votat împotriva înființării acestor companii, ceea ce a constituit motiv de ilegalitate. Vom sesiza și Curtea de Conturi pentru verificarea acestor cheltuieli. Avem 600 de milioane de euro blocați în aceste companii. Trebuie să vedem care e prejudiciul și recuperat de la vinovați. Am propus în Consiliul General adoptarea unei hotărâri pentru desființarea acestor companii”, a declarat liberalul.

 

Purtătorul de cuvânt al liberalilor a transmis și un mesaj pentru primarul general: nu-i sperie amenințările. „Oricât ne amenință, nu se sperie aceste amenințări de tip interlop, din zona clanurilor din Ilfov, care căpușează și încearcă să aducă modelul din Voluntari”, a spus Dancă.

 

PNL a anunțat, săptămâna trecută, că va declanşa în instanţă acțiunea de dizolvare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei. Cei patru candidați liberali care se bat pentru fotoliul de primar, senatorul Florin Câţu, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, consilierul general Ciprian Ciucu şi fostul director al RADET Bucureşti, Gabriel Dumitraşcu, au făcut front comun împotriva Gabrielei Firea.

 

„Simpla anulare nu are ca efect dizolvarea societăţilor înfiinţate, nu are ca efect aducerea banilor. Soluția este să formulăm o cerere de chemare în judecată, prin care să solicităm anularea societăţilor, anularea actelor constitutive şi dizolvarea acestor societăţi”, au transmis liberalii.

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, consideră companiile municipale din București legale iar acestea funcționează pe legislația în vigoare. „Companiile municipale din Bucureşti, precum toate companiile din toate municipiile ţării, funcţionează pe legislaţia în vigoare care nu a fost abrogată, legea 31, legea 215. Ele sunt funcţionale, sunt absolut legale, nu s-a pus nicio secundă problema ca prin discuţia privitoare la un act administrativ, şi anume hotărârea, acordul de principiu al Consiliului General, să se radieze sau să se desfiinţeze, ori anuleze, ori alt cuvânt cu aceeaşi semnificaţie, companiile municipale”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a precizat că cererile pentru dizolvarea companiilor municipale, depuse de USR și PNL, arată „o situație de-a dreptul hilară”.

 

„Studiind şi noi arhiva, ce am constatat? O situaţie de-a dreptul hilară, dar nu pentru mine, ci pentru USR, în special, şi PNL. Domniile lor în Consiliul General au votat, şi de multe ori au fost voturi în unanimitate sau în majoritate calificată de două treimi, strategii, planuri multianuale în care sunt implicate ca şi responsabilitate din partea companiilor, chiar acestea pe care dumnealor le vor desfiinţate. Păi când au avut dreptate şi când au fost corecţi?

 

Joia trecută, Curtea de Apel București a decis anularea hotărârilor de înființare a copaniilor municipale, pe motiv că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, şi nu cu votul a două treimi. Primarul general, Gabriela Firea, declara atunci că decizia Curţii de Apel Bucureşti de a anula toate hotărârile de înfiinţare a companiilor municipale nu implică o încetare a activităţii acestora, deoarece aceste societăţi nu sunt radiate de la Registrul Comerţului.