Primarul General, Gabriela Firea, susține că facturile pentru încălzire se vor majora de trei ori deoarece noul program de guvernare ar interzicesubvențiile acordate de primării pentru consumatorii casnici. Gabriela Firea susține acest lucru într-o postare pe Facebook.

„Pericol pentru bugetul familiilor din București! Se va ajunge la triplarea facturilor la întreținere. Noul Program de guvernare, prezentat de Dl Orban, prevede inițiativa ministrului PNL al economiei, Virgil Popescu, care vrea să interzică subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, de către primării. Mă voi opune acestui proiect și am asigurarea și din partea colegilor Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, că parlamentarii noștri vor vota împotriva unui proiect de sărăcire a bucureștenilor”, a postat primarul general.

Ea a arătat Bucureștiul contribuie cu 25% la PIB-ul României din care se întorc la bugetul local doar 0,6%, pe care o consideră infimă.

„Cu toate acestea, considerăm că trebuie plătită în continuare subvenția pentru populație. În blocurile vechi de apartamente, racordate la Radet- Termoenergetică, locuiesc bucureșteni cu venituri minime sau medii pe economie, nu bogați. Cei care și-au permis financiar, s-au mutat în blocuri noi, unde încălzirea cu gaze este mai scumpă sau în zonele rezidențiale din județul Ilfov. În municipiul București, prețul total al gigacaloriei cu TVA este de 495,51 lei, din care 163,03 lei este plătit populație (consumatorul casnic) și diferența de 332,48 lei subvenție este plătită de Primăria Capitalei”, a mai scris Gabriela Firea.

Ea a explicat că pentru o lună de iarnă, la o garsonieră (o camera cu o persoană) se plătesc 109 lei cu subvenție, iar în cazul în care aceasta ar fi eliminată, prețul ar ajunge 320 lei. Pentru un apartament de 2 camere, cu 2 persoane, se plăteste energia termică subvenționată aproximativ 165 lei/ luna, iar  nesubventionata s-ar plăti 450 lei/ luna. Pentru un apartament cu 3 camere (trei persoane) se plătește acum 206 lei/pe lună, cu subvenție, iar nesubvenționat ar ajunge la 610 lei/ lună.

Virgil Popescu acuză un „fake news”

Virgil-Daniel POPESCU
ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că Guvernul PNL nu va interzice niciunei primării să subvenționeze prețul căldurii, așa cum a afirmat primarul Capitalei. El a spus că toată povestea este un „fake news” și că, la acest moment, în ministerul pe care îl conduce se lucrează la o definiție a „consumatorului vulnerabil”, cel care urmează să fie ajutat de stat cu diferite subvenții.

„Nu interzice nimeni niciunei primării să dea vreo subvenție. Cum să interzicem noi PMB. Ea cumpără gigacaloria și o vinde de două ori mai scump. Cred că asta ar trebui să o întrebe bucureștenii pe d-na Firea, așa ceva este strigător la cer, dar nu este problema Guvenrului”, a subliniat ministrul.

Virgil Popescu a reluat, astfel, o postare pe care a publicat-o pe Facebook, din 11 februarie, în care a subliniat că Guvernul nu va interzice subvenţionarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, ci îi va proteja, prin subvenţii, pe cei care sunt cu adevărat vulnerabili.

Disputa dintre cei doi, ministrul Economiei și primarul general a izbucnit după ce Gabriela Firea a acuzat Elcen că sabotează Municipalitatea și că livrează agent termic la o temperatură mult prea ridicată și la o presiune mult prea mare pentru a provoca avarii în sistemul Termoenergetica, astfel încât bucureștenii să nu o mai aleagă.

Gabriela Firea a avut în trecut conflicte cu mai mulâi miniștri din Guvernul PNL, începând cu premierul Ludovic Orban, ministrul Mediului, Costel Alexe, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, iar acum cu ministrul Economiei, Virgil Popescu.