Finul lui Boc a lăsat salariile "nesimţite" la Consiliul Judeţean Cluj

Finul lui Boc a lăsat salariile "nesimţite" la Consiliul Judeţean Cluj

În timp ce pentru majoritatea salariaţilor bugetari viaţa este tot mai grea după ce salariile lor au fost diminuate cu 25%, salariile "nesimţite" ale funcţionarilor Consiliului Judeţean Cluj, condus de Alin Tişe, finul lui Emil Boc, au fost ocolite de măsurile de austeritate.

În iulie, prima lună când toţi bugetarii României au încasat salariile diminuate cu 25 la sută, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe a semnat o dispoziţie prin care cei aproximativ 200 de angajaţi ai instituţiei au reprimit la salariu, sporul de dispozitiv şi sporul de fidelitate. Drept urmare veniturile încasate de angajaţii CJ nu au fost afectate de decizia guvernului de a reduce cheltuielile în sistemul bugetar. Potrivit Legii 330/2009, prin care sunt salarizaţi funcţionarii publici, totalul sporurilor nu poate să depăşească 30 la sută.

În faţa acestei decizii a preşedintelui Tişe, prefectul judeţului CLuj, Florin Stamatian a cerut instanţei de judecată anularea dispoziţiei prin care salariile au fost majorate. Argumentul prefectului a fost că Alin Tişe, prin dispoziţia semnată, a încălcat legislaţia în vigoare. "Prin această dispoziţie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a abrogat mai multe dispoziţii legale privind reîncadrarea personalului din cadrul aparatului propriu de specialitate", se arată în actul prin care prefectul Florin Stamatian a solicitat instanţei să emită o decizie prin care sporurile acordate să fie considerate ilegale şi în consecinţă retrase.

Procesul a durat o zi

În replică, la primul termen al procesului, pe 17 septembrie, finul lui Emil Boc, avocat de meserie, a ridicat o excepţie în care susţinea că prefectul nu are "calitate procesuală activă", deci nu poate ataca în instanţă actele emise de preşedintele CJ. În sprijinul său, Tişe a argumentat că potrivit celor două decizii ale Curţii Constituţionale, prefectul are dreptul să atace în instanţă doar actele emise de CJ ca instituţie, şi nu dispoziţiile semnate de preşedinte. "În baza celor două decizii ale Curţii Constituţionale, actele supuse controlului de legalitate a prefectului sunt doar actele emise de Consiliile Locale, Judeţene şi de primari", se arată în documentul trimis instanţei de Alin Tişe. Mai mult, Tişe a susţinut că litigiul este unul de muncă şi nu ar trebui judecat de o instanţă de contencios administrativ, ci de un Tribunal al Muncii. Judecătorul a admis excepţia ridicată de Alin Tişe şi a respins cererea prefectului Stamatian fiind respinsă. "S-au folosit de un artificiu juridic că eu nu aş avea calitate să atac ordinele sau dispoziţiile preşedintelui Consiliului Judeţean. Voi face recurs şi vom vedea la recurs. Sper să rezolvăm această problemă juridică la recurs. Până atunci, salariile celor de la Consiliul Judeţean au rămas cel puţin la nivelul avut înaintea reducerilor cu 25 la sută", a spus prefectul de Cluj, Florin Stamatian.

Ne puteți urmări și pe Google News