Financial Times: Vremurile de acum amintesc de România lui Ceauşescu, o ţară ca în Evul Mediu

Financial Times: Vremurile de acum amintesc de România lui Ceauşescu, o ţară ca în Evul Mediu

Efectele programelor de austeritate asupra valorilor politice din sudul Europei pot trezi îngrijorarea, scrie elveţianul Trineesh Biswas, într-o scrisoare trimisă ziarului britanic Financial Times.

Reversul acestei legături, respectiv valorile politice ce pot reieşi dintr-un exerciţiu de austeritate în absenţa creşterii economice, sunt de asemenea nefaste.

"În perioada modernă, există o ţară europeană care a folosit austeritatea în locul creşterii pentru a îşi plăti datoria către creditori: România lui Nicolae Ceauşescu. De-a lungul anilor ‘80, Ceauşescu a decis că ţara sa trebuie să îşi achite datoria pe care o avea către vest. Pentru a atinge acest ţel, a cerut ca producţia industrială şi cea agricolă să se îndrepte în special către export. Românii au fost supuşi unor lipsuri incredibile de mâncare şi energie şi zone mari din ţară au ajuns într-o stare care amintea de Evul Mediu. Cu toate astea, datoria a fost plătită", scrie Trineesh Biswas.

Troika - ca şi preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann - ar trebuie să se gândeacă la ce politică vor să aplice, nu doar la rezultatele economice.

Una din ţările afectate puternic de programele de austeritate este Grecia, unde dificultăţile financiare au provocat proteste ample în rândul populaţiei. Spania şi Italia au demarat la rândul lor planuri ample de austeritate.

Scrisoarea trimisă Financial Times susţine punctul de vedere al unui articol publicat pe data de 4 octombrie în acelaşi ziar de Mark Mazower.

Iată câteva rânduri. "Evoluţia economiei a fost cea care a născut dezbateri aprinse cu privire la criza zonei euro, dar ceea ce ar trebui să ne preocupe în realitate este evoluţia la nivel politic. Să ne amintim că proiectul european postbelic îşi propunea să folosească integrarea economică şi beneficiile sale pentru a rupe legătura dintre această zonă şi trecutul său sângeros. Dar acum, în Europa de Sud, violenţa este una din principalele consecinţe ale programelor de austeritate. Miza programelor aplicate ar trebui să fie nu doar apartenenţa la zona euro, ci democraţia însăşi", scria Mazower.

Ne puteți urmări și pe Google News