Filmul este bazat pe "Steel", o povestire scrisă în 1956 de Richard Matheson ("Legendă vie") şi demolează ideea celor care consideră că este o variantă SF a lui "Rocky" (1976).
Mai mult, criticii de la allmovie.com l-au cotat cu patru stele din cinci şi a fost nominalizat la Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale. Mişcările roboţilor au fost "furate" din cele ale unor sportivi adevăraţi, totul fiind supervizat de marele campion la box Sugar Ray Leonard.
Din bugetul de 110 milioane de dolari alocat filmului, nouă i-au revenit lui Hugh Jackman. Fostul luptător Charlie Kenton (Hugh Jackman) a pierdut şansa la titlu în momentul în care boxul între oameni boxul a devenit un sport ilegal, deoarece era prea violent iar luptătorii din ring au fost înlocuiţi de roboţi grei de o tonă şi înalţi de 2,5 metri.
Acum, Charlie trebuie să supravieţuiască în această lume nouă. El câştigă atât cât să poată achiziţiona roboţi uzaţi, în încercarea de a pregăti unul care să câştige titlul la această nouă categorie.
Cu ajutorul fiului său nelegitim, Max (Dakota Goyo), vor descoperi un robot care pare să câştige mereu, iar acest lucru le dă speranţe pentru a ieşi învingători în luptele dintre roboţi. Cum mizele cresc în luptele din ring, în ciuda sorţii, Charlie şi Max primesc o ultimă şansă de a reintra în cărţi.